NSRS: Van snage stavljena odluka o raspisivanju referenduma

Narodna skupština Republike Srpske stavila je van snage odluke o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i o izboru članova u Komisiju za sprovođenje referenduma.

Prihvaćeni su zaključci klubova poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a i SDS-K u kojim se, između ostalog, navodi da je potrebno odluku o sprovođenju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH vratiti na dnevni red i sprovesti je čim bude postignut konsenzus svih važnih političkih subjekata sa sjedištem u RS zastupljenih u NSRS i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Jedan od zaključaka je i da NSRS podržava inicijativu da se organizuje potpisivanje peticije sa pitanjem identičnim referendumskom pitanju o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Rasprava o ovom pitanju je trajala do jutarnjih sati. Sjednicu je nešto iza 1 sat napustio i predsjednik RS Milorad Dodik koji je replicirao na desetine puta opozicionim poslanicima.

Dodik je rekao da je izvještaj Komisije Vlade RS o Srebrenici iz 2004. godine bio najteži za Republiku Srpsku i da je osnova za mnoge haške optužnice, optužujući za to tadašnjeg predsjednika Dragan Čavića.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić ocijenio je da je Dodik “opasnost za budućnost Republike Srpske i da djelovanjem nanosi štetu RS”.

“Ja vas predsjedniče žalim poslije vašeg pokušaja rušenja ove demokratske institucije i držanja monologa cijeli dan”, rekao je Čavić.

Čavić je rekao da vladajuća struktura neće da sprovede referendum jer ih je strah sankcija i da ih nije briga za narod.

“Ove sjednice ne bi bilo da ste poštovali zakon, te sproveli referendum. Neće vam proći podmetanje kukavičijeg jajeta da se referendum neće sprovesti zato što nema konsenzuza. Ne tražite konsenzus na stvarima koje nikada nećete da uradite”, naveo je Čavić.

Poslanik SDS-a Vukota Govedarica upitao je u kojem to parlamentu u svijetu ima slučaj da vlast optužuje opoziciju što ne želi da sprovrede odluku koju je donijela ta ista vlast.

Poslanik SRS Milanko Mihajlica rekao je da je ovim odlukama diskreditovan institut referenduma i nanesena šteta RS.

Poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nade Planinčević rekao je da je jasno šta opozicija, vlast i građani RS misle o radu Suda i Tužilaštva BiH, te da je bilo poznato i da odluka o referendumu neće biti sprovedena. On je dodao da nije prvi put da se predsjednik RS odriče istog referenduma i ocijenio da je “ovo noć političke kapitulacije predsjednika RS”. On je naveo da se na nedemokratski, neljudski način NSRS igra sa ozbiljnim stvarima pod dirigentskom palicom predsjednika RS.

Poslanik PDP Perica Bundalo rekao je da se od početka znalo da referendum neće biti sproveden i da je od početka ovo bila greška.

On je naveo da se treći put devalvira institut referenduma čime se nanosi velika šteta Republici Srpskoj. Bundalo je upitao ko će shvatiti ozbiljno neki sljedeći referendum, možda od sudbinske važnosti.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić upozorio je da bi cijena srpskih podjela mogla da bude nestanak Republike Srpske i istakao da su problemi neiskrenost u svakom dogovoru i politička nezrelost.

Tokom rasprave o prijedlogu odluke o stavljanju van snage odluke o sprovođenju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, Stevandić je naveo da Srbija nije tražila da se odustane od referenduma. On je rekao da RS u posljednje dvije godine ima ekonomsku blokadu jer joj se sa nivoa BiH na sve načine blokiraju sredstva.

Stevandić je rekao da je tačna cifra od 170 milona KM koji bi bili namijenjeni za poljoprivredu, zdravstvo i ostale oblasti. Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović optužio je vlast da je dobila nalog od stranaca da odustane od ove odluke.

On kaže da nije riječ ni o kakvoj suspenziji odluke, već isključivo o njenom stavljanju van snage.

“Ovo je politička kapitulacija jednog političkog projekta koji se zove referendum”, rekao je Krsmanović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je, odgovarajući na navode, rekao da su međunarodne organizacije u svojim izvještajima navodile da SNSD opstruiše rad zajedničkih institucija, prije svega kada je riječ o zakonodavnoj aktivnosti.

“A vama su samo donosili stvari kojima su se prenosile nadležnosti”, naveo je Dodik.

Premijerka RS Željka Cvijanović je navela da opozicija kreira sliku da je u RS sve u kolapsu, a da je dobro na svim drugim mjestima.

“Pričate kako je urušena privreda, a ja sam vam nabrojala svako preduzeće koje je poslovalo sa dobiti i rekla da to nije dovoljno i da se može mnogo više”, rekla je Cvijanović.

Dodik je naveo da se kontekst međunarodnih okolnosti promijenio i da je došlo vrijeme da Republika Srpska pokaže šta hoće, a šta ne.

“Međunarodni faktor nije ono što je bio i možemo da kažemo da nećemo da radimo po principu nametanja. Ne želimo defanzivu. Na našoj strani jeste međunarodno pravo, iako međunarodna politika nije”, naglasio je Dodik.

Izvor: N1

Napiši komentar