Đuro Kozar: Vjerujem da je original Dejtonskog sporazuma pronađen slučajno

Vojno-politički analitičar Đuro Kozar vjeruje da je pronađeni original Dejtonskog mirovnog sporazuma slučajan i da je najvjerovatnije pripadao pokojnom Nikoli Koljeviću. 

Podsjetimo, na današnji dan su započeli pregovori o prekidu rata u Bosni i Hercegovini, a sinoć je na Palama nađen originalni primjerak Sporazuma na engleskom jeziku koji je parafiran u Dejtonu 21. novembra 1995, a potpisan u Parizu 14. decembra iste godine.

Kozar priznaje da je pronalaženje tog originalnog primjerka vrlo čudno, ali ipak vjeruje da je slučajno. Naime, Željko Kuntoš, nekadašnji član obezbjeđenja Dragana Kalinića, uhapšen je sinoć na Palama, nakon što je policija Republike Srpske u njegovom stanu pronašla originalnu verziju Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku.

“Kalinić više i ne živi na Palama, on je hirurg i mislim da povremeno dođe u Banjaluku, ali očito je da je taj original ostao od Nikole Koljevića. Mislim da je dokument nađen slučajno i da je ovaj osumnjičeni uhapšen više zbog drugih stvari te da je pronalazak bio slučajan. Bilo je nekoliko originalnih dokumenata i mislim da  je taj od Koljevića ostao”, rekao je Kozar.

Izvor: N1

Napiši komentar