Zaječar: Piksiju dodijeljen Zoranov brk za ulogu u Sabirnom centru

Sabirni centar po tekstu Dušana Kovačevića u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, predstava igrana sinoć, treće festivalske večeri 26. “Dana Zorana Radmilovića”, vraća nas u ne tako davnu prošlost, u Banjaluku i Krajinu 1990. godine, uoči rata u Hrvatskoj i BiH, u doba početka privatizacije i pljački velikih firmi pod maskom „stimulisanja privatnog biznisa“.

Kako to objašnjava Marko Misirača, reditelj ove predstave, koji je zajedno sa Ivanom Velisavljevićem adaptirao Kovačevićev tekst, oni su kroz ideju profesora istorije o stvaranju Gradskog muzeja narodne revolucije u želji da očuva tekovine NOB-a, htjeli da lociraju kada je i kako ponovo počelo i kako se razvijalo ludilo na ovim prostorima.

– Da se zapitamo da li je sve bio privid i koliko je taj privid trajao? Posebno mi se učinilo zanimljivim vratiti se u to vrijeme i u te okolnosti danas kada je na snazi opšti revizionizam i kada političari masovno koriste i zloupotrebljavaju ideološku dezorijentisanost naroda na ovim prostorima. Ova predstava bi tako mogla da funkcioniše na više nivoa: i kao društveno-politička groteska i kao intimna porodična drama – pojašnjava Misirača.

Sjajni glumački ansambl Sabirnog centra, predstava je inače prva koprodukcija Narodnog pozorišta Republike Srpske i Pozorišta Prijedor iz Prijedora, uspio je na krajnje jasan i široj publici prihvatljiv način da iznese komad koji graniči sa realnošću Banjaluke iz 1990. godine i metafizike koja se, po Kovačeviću, događa sa one strane, odnosno u zagrobnom životu. Živi i mrtvi likovi smjenjivali su se na sceni, kovačevićevski ogolivši mentalitet naroda s ovih prostora, ne samo u istorijskom trenutku u kojem je predstava smještena, nego uopšte. Sjajnom igrom i glumačkom bravurom, po mišljenju stručnog žirija, izdvojio se Aleksandar Stojković Piksi kome je pripao “Zoranov brk” za ulogu Janka Horvata. Stojkoviću ovo nije prvi “Zoranov brk”. I prošle godine se na zaječarskom festivalu “okitio” ovom nagradom, tada za ulogu Mićuna u predstavi Sinovi umiru prvi.

– Treba vidjeti kako publika prima ovu predstavu u Banjaluci. Dolazak u Zaječar bio nam je izazov, kako će ovdje publika reagovati. Čini mi se da smo prešli rampu i da je publika dobro primila predstavu. “Zoranov brk” je potvrda glumcu da dobro radi, ali to ne smije da vas uljuljka. Mislim da ne bi bilo nepravedno da je svaki glumac u ansamblu dobio nagradu i da su nijanse odlučile – rekao je poslije predstave laureat Aleksandar Stojković.

U glavnom programu festivala večeras nastupa Teatar Moruzgva iz Zagreba, igrajući komad Gola u kavezu po tekstu Olje Runjić i režiji Ivan Lea Lema. Prethodiće mu promocija prvog romana o Zoranu Radmiloviću i premijera filma “Život iza zavese” Dušana Stojanovića koji donose novo čitanje života velikog umjetnika i neke do sada neobjavljene istine o velikom Zaječarcu u čiju se čast duže od četvrt vijeka organizuje pozorišni festival u njegovom rodnom gradu.

Izvor: Danas

Napiši komentar