U Beču otvoren Svjetski muzej koji poziva na interkulturalni dijalog

Novi bečki Svjetski muzej (Weltmuseum Wien) otvoren je u srijedu naveče nakon tri godine obnove prostora bivšeg Etnografskog muzeja u zapadnom traktu dvorca Hofburg.

“Muzej će biti mjesto koje će na jedinstven način povezivati ljude i različite kulture i pozivati ih na interkulturni dijalog”, rekla je Sabine Haag, glavna direktorica Muzeja istorije umjetnosti, u čijem je sastavu novi muzej.

Uz stalnu postavku koja rasvjetljava istoriju i nastanak eksponata, muzej će se stalno obogaćivati novim, savremenim sadržajima. To je naš najveći projekat u ovoj godini”, istakla je.

“Ukupna površina muzeja je 7.500 kvadratnih metara”, rekao je njemački arhitekta Thomas Bernatzky, dodavši da se izložbena površina prostire na 3.800 kvadratnih metara, od čega je 2.400 rezervirano za stalnu izložbenu postavku predmeta s različitih kontinenata i država, dok je na 1.400 kvadratnih metara postavljeno pet posebnih izložbi pod naslovima: Dijeljenje priča, Ostanak s nevoljama Rajkamal Kahlon, Pop-up World, The Master Narrative Lisl Ponger i Razgovori Dejana Kaluđerovića.

“Posjetioci muzeja imaće pririlu otkrivati zanimljivosti iz cijeloga svijeta te pogledati predmete mnogih kultura i naroda”, rekao je upravnik novog muzeja Steven Engelsman.

Dodao je da stalna izložba obuhvata dvije teme – kolonijalizam i migraciju, s kojima živimo. Tema migracija  postavljena je pod naslovom “Svijet u pokretu, ljudi u pokretu”, a uz mnoštvo napisa na različitim jezicima na panoima stoji i rečenica na hrvatskom: “Koja su me mjesta oblikovala”.

“Premda Austrija nije bila kolonijalna sila, brojni su vrijedni predmeti kroz stoljeća doneseni iz različitih država i kontinenata u Beč”, dodao je.

Novi bečki Svjetski muzej obnovljen je prema planovima uglednih njemačkih arhitekata Ralpha Appelbauma i Thomasa Bernatzkog, koji imaju sjedišta u Berlinu, Glasgowu i New Yorku.

Muzej je otvoren sinoć velikom muzičko-teatarskom svečanošću na otvorenom, pod umjetničkim vodstvom austrijskog umjetnika Andréa Hellera.

Prema njegovim riječima, bit će to zanimljiv program iz različitih kultura svijeta u znaku tolerancije, poštovanja i zajedničkog suživota.

Stari Etnografski muzej trebao je prvobitno postati kuća istorije, a nakon mnogih rasprava postao je novi Svjetski muzej, u čijem se fundusu nalazi 250.000 etnografskih predmeta, 140.000 istorijskih fotografija i 146.000 publikacija. Od toga je na stalnoj izložbi izloženo 3.127 eksponata.

Za obnovu muzeja utrošeno je 21,8 miliona evra.

Izvor: Agencije

Napiši komentar