Vaspitna mjera: Italijanske utakmice počeće čitanjem odlomaka iz Dnevnika Ane Frank

Fudbalski savez Italije odlučio je da sve ovonedjeljne utakmice počnu tek nakon minuta ćutanja i čitanja odlomaka iz Dnevnika Ane Frank. Na ovaj potez navelo ih je antisemitsko ponašanje navijača Lacija, a donekle, možda, i reakcija trenera Torina Siniše Mihajlovića koji je izjavio da ne zna ko je Ana Frank.

Navijači Lacija izazvali su buru negodovanja pošto su koristili naljepnice s likom Ane Frank u dresu Rome kao sredstvo za antisemitske uvrede u obračunu s navijačima njihovog velikog gradskog rivala. Upitan na konferenciji za novinare da prokomentariše takvo ponašanje navijača kluba u kojem je dostigao zenit svoje fudbalske karijere, a budući da je igrao i u Romi, Mihajlović je odgovorio:

“Navijači Lacija su napali Anu Frank Rominim dresom? Ne znam šta se dogodilo. Ali ko je Ana Frank?”, prenijeli su italijanski mediji riječi Mihajlovića sa konferencije za novinare pred utakmicu protiv Fiorentine.

Jedan od novinara mu je rekao da je ona bila jevrejska djevojčica koja je napisala dnevnik, prije nego što je ubijena u nacističkom koncentracionom logoru, a Mihajlović je uzvratio: “Ne znam, jer sam pomalo neznalica o ovoj temi. Izvinite”.

Roma i Lacio dijele isti stadion i najžešći navijači Lacija, poznati po ekstremno desničarskim stavovima su u posljednjoj utakmici bili na južnoj tribini, rezervisanoj za navijače Rome, pošto je njihova sjeverna tribina zatvorena zbog rasističkih ispada na jednoj od prethodnih utakmica. To su iskoristili da “uvrijede” svoje suparnike lijepljenjem naljepnica Ane Frank u dresu Rome, pored uobičajenih antisemitskih slogana.

To je izazvalo buru negodovanja i reagovanja skoro svih struktura u Italiji i izazvalo je veliku pažnju javnosti pa je i Fudbalski savez Italije odlučio da reaguje propisujući lekciju koju će morati da nauče svi koji posjećuju fudbalske stadione u Italiji.

Siniša Mihajlović je karijeru počeo u Srbiji, gdje je igrao za Vojvodinu i Crvenu zvezdu, prije nego što je 1992. godine otišao u Italiju. Prvo je dvije sezone nastupao za Romu, potom četiri za Sampdoriju, da bi od 1998. do 2004. godine bio član Lacija, gdje je ostavio najveći trag u profesionalnoj igračkoj karijeri.

Izvor: Beta

Napiši komentar