Marko Brecelj: Nisam ljubitelj država već kulturnog prostora i saradnje

Slovenački pjevač i kompozitor Marko Brecelj izjavio je da je njegova domovina cijeli prostor bivše Jugoslavije.

“Moja domovina je cijeli ovaj prostor. Ljubitelji država su napravili svoje države u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Makedoniji, Crnoj Gori… A ja nisam ljubitelj država, ja sam ljubitelj kulturnog prostora i saradnje među ljudima”, rekao je Brecelj u susret otvaranju izložbe na temu migranata “MIG21” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV).

Brecelj je rođen 1951. godine u Sarajevu, a muzičku karijeru je započeo kao pjevač u sastavu “Beli črnci”, a najpoznatiji je kao jedan od osnivača rok benda “Buldožer” iz Ljubljane. Brecelj je danas vođa i portparol Udruženja prijatelja modernog progresa.

“MIG21” (Migratory Interdisciplinary Grid, Migraciona interdisciplinarna mreža), međunarodna izložba sa temom migracija, biće otvorena sutra uveče u MSUV i trajaće do 19. novembra, najavili su organizatori.

Izložba se održava u okviru projekta “Rizikuj promene” (Risk Change) i biće otvorena programom “Sound Art”.

Na otvaranju će Marko Brecelj izvesti performans “Žicanje sa žarom uz konferenciju za medije”, a kontroverzni umjetnik iz Rusije Oleg Kulik izvešće premijerno u Srbiji performans “Fontana”.

Kustosi izložbe su Peter Tomaž Dobrila i Nina Jeza iz Slovenije, kao i Sanja Kojić Mladenov iz Srbije.

Program otvaranja međunarodne izložbe “MIG21” upotpuniće gostovanje velikog broja umjetnika koji učestvuju na izložbi, kao i onih koji borave u Novom Sadu u okviru rezidencijalnog programa, kustosa i saradnika partnerskih organizacija, navodi se u saopštenju za javnost.

Izvor: Autonomija

Napiši komentar