Gruevski i Boškoski uhapšeni u Solunu po Interpolovoj potjernici

Bivši načelnik Uprave za bezbednost i kontraobaveštajne poslove Makedonije Goran Gruevski i njegov saradnik Nikola Boškoski uhapšeni su u Grčkoj posle tri meseca bekstva. 

Kako je javila makedonska Televizija Telma, grčka polcija je dvojicu begunaca otkrila i juče uhapsila u Solunu po međunarodnoj poternici koju je raspisala Makedonija.

Policija Grčke je o hapšenju odmah obavestila Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedoniije, gde očekuju da će danas dobiti zvanično obeveštenje, posle čega će početi postupak ekstradicije, navodi Telma.

Međutim, agencija MIA navodi da makedonski MUP još nije dobio zvaničnu potvrdu grčkih kolega o hapšenju bivših šefova tajne službe.

Podsetimo, Gruevski i Boškoski se terete da su učestvovali u “aferi prisluškivanje”, koja je u dugom periodu pre promene vlasti u Makedoniji, potresala političku scenu te zemlje i za uništavanje opreme koja je korišćena u tom masovnom prisluškivanju.

Tužilaštvo Boškovskog i Gruevskog tereti za slučajeve “Tvrđava”, “Tačka” i “Tvrđava 2”.

Oni su nadležnim vlastima u Makedoniji nedostupni od 18. jula, kada je Apelacioni sud naložio njihovo pritvaranje, pa je za njima raspisan međunarodni nalog za hapšenje na onovu kojeg postupila i grčka policija prilikom privođenja. Nakon njihovog bekstva, policija je pretražila lokacije u nekoliko gradova.

Njihovi mobilni telefoni pronađeni su u njihovim kućama, što je sprečavalo policiju da ih locira putem signala. Policija je pokušala i da unutar MUP identifikuje eventualne pomagače u bekstvu Gruevskog i Boškovskog

Goran Gruevski imao je dvojni identitet i još jedan pasoš na ime Vladimir Varelov. Istražitelji su, međutim, kasnije objasnili da je uobičajeno da zaposleni u tajnoj službi mogu imati lažni identitet za potrebe određenog slučaja, ali nakon zatvaranja slučaja službenik je u obavezi da lažni pasoš vrati policiji. Inače, pravi Vladimir Varelov je iz Velesa i zaposlen je u jedinici za brzo delovanje.

Utvrđeno je da je Gruevski samo nekoliko dana pre nego što mu je potvrđen pritvor nekoliko puta izlazio i ulazio u zemlju sa tajnim identitetom. Navodi se i da je Gruevski pod lažnim imenom navodno putovao u Srbiju i Bugarsku.

Prema dokazima SLI-a, oni su naneli štetu državnom budžetu od 1,4 miliona evra uništavajući jedan od sistema kojim su prisluškivani zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Hapšenje bivših zvaničnika makedonske tajne službe Goran Grujevski i Nikola Boškovski i njihovo izvođenje pred lice pravde moglo bi da doprinee otkrivanju kompletne kriminalne mreže koja je radila na masovnom prisluškivanju, koju je obelodanio aktuelni premijer Zoran Zaev.

Izvor: Beta

Napiši komentar