NSRS: Vladajuća većina proglasila vojnu neutralnost RS

Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojena je rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS.

Zasjedanju, koje je okončano rano jutros, nisu prisustvovali poslanici opozicije i Koalicije “Domovina”, koji su tražili da se taj dokument povuče s dnevnog reda, ali iz različitih razloga.

Iz SDS, PDP i NDP su predlagali rezoliciju o strateškim ciljevima RS do 2023., dok su u “Domovini” ukazivali da Narodna skupština nema ovlaštenja da raspravlja o pitanjima odbrane, koja su regulisana na nivou BiH.

U rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS, koji su pripremili klubovi poslanika SNSD, SP i DNS, navodi se da je RS opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma.

Opozicionari nisu prisustvali zasjedanju, nakon što im je predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izrekao mjeru udaljenja sa skupštinskog zasjedanja, na šta su se oni uglušili.

Poslanici vladajuće većine nastavi su zasjedanje u maloj sali i usvojili sve tačke dnevnog reda, te imenovali Jovu Radukića za vršioca dužnosti glavnog revizora RS. Radukić je dobsada obavljao dužnost pomoćnika ministra finansija RS za fiskalni sistem.

Glasovima vladajuće većine razriješen je dužnosti zamjenik pravobranioca RS sa sjedištem u Banjaluci Borislav Jeličić, koji je osumnjičen za zloupotrebe u trgovanju određenim zemljištem u Banjaluci.

U isto vrijeme nekolicina opozicionara bila je u velikoj skupštinskoj sali.

Izvor: Fena

Napiši komentar