Skupština naroda održana u prepunoj velikoj sali Banskog dvora

Foto: Buka

Opozicione političke partije u Republici Srpskoj večeras su u prepunoj velikoj sali Banskog dvora organizovale skup pod nazivom “Skupština naroda”.

Predsjednik NDP Dragan Čavić je, govoreći o posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS, na kojoj je policija spriječila opoziciju da uđe u malu salu parlamenta, nakon što su oni fizički blokirali zasjedanje u velikoj, istakao da opozicionari ne postavljaju ultimatume.

Podsjećamo, do blokade je došlo jer je sa dnevnog reda 21. sjednice skinut konsolidovani revizorski izvještaj o izvršenju budžeta RS koji je potpisao glavni revizor Duško Šnjegota, a koji je nakon najave predsjednika RS i SNSD Milorada Dodika da će biti smijenjen, sam podnio ostavku.

“Mi nismo branili personalno Šnjegotu, nego nezavisnu instituciju revizora”, podvukao je Čavić.

Kazao je da je odlazak revizora bio potreban vlastima RS kako od 2018. godine „ne bi postojala više nijedna institucionalna kritika njihovog rada“.

“Mi silu nećemo koristiti, ali se ovo trpjeti više ne može. Kada ovi uzurpatori odu sa vlasti, mijenjaćemo Zakon o Glavnoj službi za reviziju RS i uvesti kao krivično djelo svaki pritisak na glavnog revizora. Zatim da svako sa negativnim izvještajem u roku 60 dana mora biti smijenjen ili opozvan, kao i u slučaju da dva puta uzastopno ima izvještaj sa rezervom. RS treba red i rad”, poručio je Čavić.

Lider SDS Vukota Govedarica je podsjetio da je nakon zahtjeva za smjenu Šnjegote bio spreman da „pesnicama brani Ustav, zakone i demokratiju u NSRS“.

Pročitao je i stenogram sa sjednice NSRS na kojoj se raspravljalo o referendumu o bh. pravosuđu u kojem je Dodik izjavio da „garantuje da će on biti sproveden“, te kazao kako „nije snaga u tome da li imate atomsku bombu ili vojsku, nego da imate politički karakter“.

“To je čovjek koji je spreman da proda ovaj narod i zemlju radi svojih ličnih i interesa njegove partije. Neka se ne igra više sa referendumom, ima on igračaka od svojih unuka pa neka se igra. Neka ne manipuliše narodom koji je sve siromašniji”, rekao je Govedarica.

Predsjednik PDP Branislav Borenović je rekao da „danas papci upravljaju Republikom Srpskom i da im treba reći – zdravo“. Iznio je i procjenu da je „u posljednjih deset godina iz RS izneseno, oteto i i opljačkano tri milijarde KM“.

“Zar to nije zločin, zar to nije za kaznu i političku i sudsku egzekuciju. Ipak, najveći problem sa kojim se mi trenutno suočavamo je odumiranje naroda”, istakao je Borenović.

Poručio je i da će opozicija dolaziti u Narodnu skupštinu RS, te da ih iz parlamenta mogu samo iznijeti.

Podsjećajući na dešavanja u Banjalucii od prije 20 godina, iz opozicije su ocijenili da je jedini koji je nasilno dolazio na vlast bio Milorad Dodik uz pomoć bivšeg specijalca, a današnjeg ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i bivšeg šefa DB Predraga Ćeranića, aktuelnog dekana Fakulteta za bezbjednost.

 

Ovakav oblik vanparlamentarne borbe, opozicionari u RS odlučili su da organizuju nakon posljednjih dešavanja u Narodnoj skupštini RS, a istakli su da je Banjaluka tek početak, te da će slične skupove organizovati širom RS. Cilj je, ističu, da se „građani RS upoznaju sa pravom istinom u RS i o režimu koji konstatno urušava njene temelje“.

Izvor: Mondo.ba

Napiši komentar