Dragić: Rado boravim kod djeda u Zvorniku, tu su mi korijeni (Video)

Goran Dragić, nosilac igre šampionskog tima Slovenije, jedan od najboljih košarkaša Evrope i MVP upravo završenog Evropskog prvenstva porijeklom je iz Zvornika.

Naime, njegov otac je iz Zvornika, a u Sloveniju je stigao sa 15 godina.

Ovaj Zvorničanin je kao i mnogi njegovi sugrađani iz tog perioda krenuo putem zapada gdje je stvorio porodicu i dobio sina Gorana, koji je sinoć Sloveniju predvodio do naslova prvaka Evrope.

U nedavnom intervju za Al Jazeeru jedan od najboljih evropskih igrača Goran Dragić je izjavio:

– Moja mama je Slovenka, iz Ljubljane, a moj tata iz Bosne, iz Zvornika. Svake godine kada imam vremena idem u Bosnu kod djeda. Volim Bosnu, uvijek rado idem tamo. Tamo su dobri ljudi, dobra hrana, tamo mi je sve blisko i volim kada sam tamo. Susretao sam se i sa predrasudama, kad odem u Bosnu ali i kada sam u Sloveniji. Kažu: “Vidi ga, janez”, a u Sloveniji sam “čefur”, što je pogrdan naziv za sve Bosance, Hrvate i Srbe čije prezime završava na “ić”. Na kraju krajeva, ja sam rođen u Sloveniji, Slovenija mi je dala sve, tu sam se školovao, naučio kako se igra košarka, zato se smatram Slovencem, ali ponosan sam na svoje prezime, znam gdje su mi korijeni, odakle mi je tata, tako da uvijek volim da idem i u Bosnu.

Pored navedenog, Dragić je govorio i o svojoj karijeri, predrasudama sa kojima se susreo u toku života, o iskustvima u NBA, o mogućnostima slovenačke reprezentacije i još o mnogo čemu.

Slijedi cijeli intervju sa Goranom Dragićem:

Izvor: Al Jazeera

Napiši komentar