Zagreb: Preminuo Slavko Goldštajn

U Zagrebu je u osamdeset i devetoj godini preminuo jedan od najistaknutijih hrvatskih intelektualaca, Slavko Goldštajn, publicista i istoričar, autor i urednik brojnih knjiga.

Rođen je 1928. godine u jevrejskoj porodici Ive i Lee Goldštajn, kada se porodica na proputovanju našla u Sarajevu.

Detinjstvo je proveo u Karlovcu, a na početku rata ustaše su uhapsile njegovog oca, dok je on uspso da pobegne u Bački Kovačevac.

Od 1942. Slavko Goldštajn sarađivao je s partizanskim jedinicama, a kraj rata dočekao je u činu poručnika.

Mnogi iz njegove porodice stradali su i završili u koncentracionim logorima. Posle rata Goldštajn je jedno vreme živeo u Izraelu, a u Zagrebu je studirao književnost i filozofiju.

Radio je i kao novinar, i u Jadran filmu, a bio je jedan od osnivača hrvatskog dnevnika Vjesnika u srijedu i urednik Vjesnika.

Zajedno sa bratom pokrenuo je krajem osamdesetih inicijativu za osnivanje Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS), prve hrvatske političke stranke čiji je u početku bio i predsednik. Goldšajn je bio predsednik Jevrejske opšine Zagreb, a kasnije jevrejske verske zajednice Beth Istrael.

Jedno vreme bio i savetnik Zorana Milanovića i predsednik Saveta Spomen područja Jasenovac. Objavio je niz knjiga o novijoj hrvatskoj istoriji i zalagao se da se ne manipuliše brojkama žrtava i izrazio saučešće prema svim žrtvama, bez obzira na nacionalnost i veru.

Bio je među onima koji su se enegično protivili falsifikovanju istorije i žestoko kritikovao upotrebu fašističkih simbola u modernoj Hrvatskoj, među kojima je i ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Izvor: FoNet

Napiši komentar