Čarls Simić: Poezija će preživjeti svaku tehnološku revoluciju

Biće veliko krvopoliće jer su političke partije u Americi zavolele rat. Niko više nije protiv rata, rekao je danas Čarls Simić, jedan od najvažnijih svetskih pesnika u prostorijama izdavačke kuće Arhipelag čiji je gost u Beogradu.

Simić je američki pesnik i esejista srpskog porekla i sutra uveče će govoriti pred publikom u beogradskom Domu omladine kada je zakazano književno veče posvećeno njegovom stvaralaštvu.

Prethodna dva gostovanja Čarlsa Simića u njegovom rodnom gradu, 2006. godine i 2011. godine predstavljaju neke od najuzbudljivijih književnih programa u Beogradu u protekle dve decenije.

Nikada toliki broj medijskih ekipa nije bio u prostorijama izdavačke kuće Arhiepelag kao što je to slučaj sa konferencijom na kojoj je govorio Čarls Simić.
Cenjeni pesnik smatra da se čovečanstvu u kojem je Donald Tramp predsednik Amerike, ništa dobro ne piše.

“Pitao je nedavno generale koliko tog nuklearnog oružja ima Amerika, a oni su slegli ramenima i rekli mu ‘mnogo’. On je onda tražio objašnjenje od tih generala zašto negde konačno ne upotrebe to oružje. Ti generali su budale, ali nisu baš velike budale. Oni su naša nada da neće sve da se pretvori u prah. Samo da budem potpuno jasan: i da je Hilari Klinton došla na vlast opet bi brzo izbio rat, jer je i ona imala svoje planove u Siriji”, objasnio je Simić.

On je istakao da nema više optimista u Americi u pogledu budućnosti zemlje ni ishoda Trampove vladavine.

“Pričao sam sa nekim prijateljima kasno noću posle nekoliko čaša dobrog vina i oni su mi snuždeni kazali da je politički sistem potpuno narušen i slomljen. Sve insitucije koje su vodile računa o tome da nešto ne može biti urađeno, jednostavno su posustale pred velikim kapitalom. Vrhovni sud je presudio da za sto miliona može sve da se kupi u američkoj politici”, rekao je Simić.

Na novinarsko pitanje da li je odsustvo javnog dobra u javnim politikama proizvelo talas nezadovoljstva i pesimizma u svetskim razmerama Simić kaže da se tako nešto nije slučajno dogodilo.

“Kada demokratija funkcioniše i ideja slobodnog društva bude ideal građana koji žive u nekoj državi, onda to nije dobro za biznis. Mnogo je bolje kada se svi posvađaju. Ima mnogo desničarske propagande na radiju. Ideja javnog dobra sada u Americi, svodi se na desničarske stavove kako crnci ništa ne rade a voze skupa kola, migranti se šetaju, a sve to izdržavaju belci koji rade. Posledice toga su veoma opsane. Čak i političari u Demokratskoj partiji za vreme izbora ne smeju da zucnu za vreme predizbornih kampanja da je recimo ‘Pravda za sve'”, kaže Simić.

Prema rečima velikog pesnika danas studenti slabo žele da čitaju jer to više nije “kul”.

“Imam običaj da pred studente donesem veliki broj knjiga jer u mojoj biblioteci više nema mesta za nova izdanja. Pre tri godine kako bih spustio knjige na katedru one bi bile razgrabljene, sada jedva neko dođe i pogleda o čemu se radi. Jedan student mi je objasnio da nije “kul” da se nosi knjiga po ulici. Stvarno mladi ljudi slabo čitaju, a to nije dobro. Pitao sam nedavno svoje studente ko je Džek Nikolson i oni nisu uspeli da mi odgovore. Eto u kojem svetu mi živimo”, rekao je Simić.

Beograd Simiću izgleda veće i lepše nego što je to bio slučaj kada je u njemu poslednji put bio 2011. godine.

“Lepo je. Veliki grad, nema šta. Sinoć sam stigao, pa ću pogledati još malo”, kazao je Simić i dodao da će svaku tehnološku revoluciju preživeti poezija.

“Preživla je tri hiljade godina pa će i ovo danas što se dešava” kazao je Simić.

Izvor: Tanjug

Napiši komentar