Zemlje zapadnog Balkana nisu bezbjedne za novinare

Od početka godine, u zemljama Zapadnog Balkana zabilježene su 63 prijetnje i fizička napada na novinare, saopštila je Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 7.800 članova.

Regionalna medijska udruženja koja su dio ove platforme, osudila su napade i pritiske na novinare koji su se posljednjih dana dogodili u Hrvatskoj, Makedoniji i na Kosovu.

U saopštenju Regionalne platforme precizirano je da je riječ o slučajevima koji su se u skorije vrijeme dogodili u Slavonskom Brodu, Skoplju i Partešu.

U srijedu, 23. avgusta, u Slavonskom Brodu fizički su napadnute novinarke Višnja Ružojčić sa HRT-a i Aleksandra Primorac sa portala SBplus.

Prema navodima portala SBplus, novinarke Primorac i Ružojčić su izvještavale o pucnjavi prethodne noći u kojoj je teško ranjen jedan građanin. Tim povodom, novinarke su se zatekle ispred ugostiteljskog objekta “Hajduk” u Slavonskom Brodu, kada je nepoznati muškarac fizički nasrnuo na njih, psovao ih i pokušao da Višnji Ružojčić istrgne kameru.

Novinarke su o napadu obavijestile Policijsku upravu Brodsko-posavsku, koja je odmah reagovala.

Istog dana, u srijedu 23. avgusta, u Skoplju je fizički napadnuta novinarska ekipa Nova TV dok je izvještavala o akciji prikupljanja potpisa protiv izgradnje izbjegličkih kampova u Makedoniji.

“Na izvještače te medijske kuće nasrnuo je predstavnik građanske inicijative koja je organizovala prikupljanje potpisa. Ohrabrujuća je hitna reakcija policije koja je odmah identifikovala napadača, pozvala ga na informativni razgovor i najavila krivičnu prijavu zbog nasilništva”, navedeno je u saopštenju reginalnih medijskih udruženja.

Takođe 23. avgusta, dogodio se incident i u Partešu, na Kosovu, gdje je policija privela troje građana ruske nacionalnosti, među kojima su, prema nezvaničnim informacijama, po jedan novinar iz Estonije i Letonije. Oni su poslije višečasovnog zadržavanja pušteni iz pritvorske jedinice i protiv njih nije pokrenut nikakav krivični ili prekršajni postupak. To je potvrđeno iz policijske uprave za region Gnjilana, ali javnosti nisu poznati razlozi za pritvaranje novinara.

Regionalna platforma pozvala je lokalne institucije da primjenjuju međunarodne standarde za zaštitu novinara, njihovu sigurnost i slobode izražavanja.

“Platforma poziva vlasti, policijske i pravosudne organe u svim državama zapadnog Balkana da novinarima i medijima omoguće slobodan i bezbjedan rad”, navedeno je u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Udruženje/udruga BiH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Društvo novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Izvor: Beta

Napiši komentar