Preminuo Džeri Luis, kralj komedije

Džeri Luis, legendarni komičar koji je publiku širom svijeta oduševljavao najprije zajedno sa Dinom Martinom, a potom i u nizu sopstvenih filmskih hitova u kojima je tumačio glavne uloge tokom 1950-ih, preminuo je u 91. godini u svojoj kući u Las Vegasu, javljaju svjetski mediji.

Luis je jutros umro prirodnom smrću, okružen članovima svoje porodice, rekao je juče publicista Kendi Kazau, prenosi AP.

Američka agencija Luisa opisuje kao “komičara s licem kao od gume” i režisera čije su dobrotvorne emisije “Teleton” postale čuvene koliko i njegovi filmski hitovi.

Luis je tokom života stekao nadimak “Kralj komedije”, a osim glume bavio se i pisanjem – bio je pisac, scenarista, producent, a poznat je i po humanitarnom radu.

Rođen je 1926. godine. Debitovao je na velikom platnu ulogom u filmu “Moja prijateljica Irma” 1949. godine. Svjetsku slavu stekao je 40-ih i 50-ih godina prošlog vijeka, a uspješno je sarađivao s Dinom Martinom, s kojim je glumio u mnogim filmskim ostvarenjima. Luis je postao zvijezda nastupajući uz Martina i zabavljujući publiku u noćnim klubovima, na televiziji i u filmovima.

Nakon što se duo Luis-Martin raspao 1956, tumačio je glavne uloge i režirao niz filmskih hitova kao što je “Otkačeni profesor”.

Novije generacije ga znaju prije svega kao neumornog voditelja emisije “Teleton” čija je svrha bila sakupljanje novca za žrtve mišićne distrofije.
Povukao se iz filmske režije 1995, ali se na film vratio kao zvijezda drame iz 2016. “Maks Rouz”.

Izvor: Agencije

Napiši komentar