40. godišnjica: Elvisa ništa nije ubilo, on živi vječno

Danas se obilježava 40. godišnjica smrti kralja rokenrola Elvisa Prislija.

Elvis je pronađen mrtav u kupatilu u svojoj kući u Memfisu. Imao je samo 42 godine. Uzrok smrti bio je srčani udar, ali se sumnjalo da je bio izazvan predoziranjem lijekovima. Patio je od povišenog krvnog pritiska, glaukoma, uvećanog debelog crijeva, emfizema, oštećenja jetre, a srce mu je bilo oko dva puta veće od normalnog.

Tada je imao 159 kilograma i bio je nepokretan. U njegovoj krvi pronađena je visoka koncentracija analgetika i mnogih drugih lijekova, pa je zaključak toksikološkog nalaza da su oni najvjerovatnije doprinijeli njegovoj smrti.

Godinu dana prije smrti, Elvis je hospitalizovan zbog upale pluća, hepatitisa i uvećanog debelog crijeva. Sa viškom kilograma i zavisnošću od lijekova borio se godinama.

U posljednje dvije godine života izvjesni “dr Nik” propisao mu je 19.012 različitih tipova lijekova.

Zbog sumnje u to šta je ubilo Elvisa, 2014. je urađen genetski test iz njegove dlake, na osnovu kog je utvrđeno da je patio od genetske bolesti hipertrofične kardiomiopatije, a prema drugim teorijama, niz velikih povreda glave koje je pretrpio tokom života doprinijeli su autoimunom poremećaju koji je doveo do propadanja svih organa u njegovom tijelu.

Elvis Aron Presley rođen je 8. januara 1935. Pored muzičke, imao je bogatu filmsku karijeru i pojavio se u ukupno 26 ostvarenja. Prelomni trenutak u njegovoj karijeri bilo je objavljivanje pjesme “Heartbreak Hotel” 1956. kada je imao samo 21 godinu.

Prodao je više od 600 miliona ploča i osvojio tri Gremi nagrade, a već u 36. i Gremi nagradu za životno djelo.

Cijele ove sedmice Elvisovi poklonici posjećuju njegov dom Graceland u Memphis-u odajući poštovanje Kralju za kojeg mnogi od njih iskreno vjeruju da je i dalje živ. S obzirom na to da Elvisova muzika i njegov moćni i jedinstveni glas i dalje plijene pažnju širom svijeta, jedini logičan zaključak i jeste: Kralj je živ!

Izvor: Agencije

Napiši komentar