Rakija kao kulturno nasljeđe, lijek i esencija srpskog bića

Američki magazin “Wine Enthusiast” objavio je članak o rakiji, u kojem se ona opisuje kao važan segment kulturnog nasljeđa i “esencija srpskog bića”.

Kako je saopštila Turistička organizacija Beograda (TOB), novinarka Kristin Vuković u svom članku rakiju opisuje riječima Mome Kapora.

“U rakiji je esencija srpskog bića, najpre radost, zatim svečanost ukusa, zatim bes, samilost, osećanje da je svet dobar i da su svi koji piju prijatelji”, poručila je citirajući srpskog pisca i slikara.

Ona je dala osvrt i na istorijat rakije, porijeklo naziva kao i njenu upotrebu kroz vijekove. Kroz degustaciju rakije u nekoliko beogradskih restorana, ona je opisala način pravljenja rakije od različitih vrsta voća, kao i njeno kombinovanje sa hranom.

Novinarki Vuković, domaćin je u Beogradu bila TOB, a direktor te organizacije Miodrag Popović kaže kako ljudi u Srbiji tretiraju rakiju kao lijek. On navodi da upotreba rakije u medicinske svrhe datira daleko u prošlost, a da je danas nezaobilazni dio obilježavanja svakog značajnog događaja.

Izvor: Wine Enthusiast

Napiši komentar