Elvisova sedmica: Graceland obilježava godišnjicu smrti Kralja (Video)

Kralj rock ‘n’ roll-a Elvis Presley napustio je ovaj svijet prije 40 godina, ali na njegovom imanju u Memphis-u je ovih dana jako živo. Gužva, komešanje i uzbuđenje približavaju se vrhuncu. U srijedu će biti obilježena godišnjica smrti slavnog muzičara.

U slavnom Graceland-u cijele nedjelje obilježava se 40. godišnjica Elvisove smrti. Planira se na desetine događaja – aukcije, rasprave, bdijenja, plesne zabave, koncerti.

“Ovo će biti najveća Elvisova nedjelja. Obožavaoci iz cijelog svijeta stići će na završno hodočašće, posebnu proslavu života i nasljeđa Elvisa Prislija”, kažu organizatori.

Sve na Elvisu i oko njega vrištalo je na pobunu i seksualne slobode, od plesa kukovima, dubokog glasa, pripijene odjeće i, naravno, frizure.

Mlade fanove je bacao u trans, a konzervativnu Ameriku u očaj. Elvisov miks “bjelačkog” country-ja i rockabilly-ja i “crnačkog” bluza, što niko prije njega nije pokušao, zauvjek je promijenio muziku.

“Bez Elvisa niko od nas ne bi uspio”, rekao je Buddy Holly, a John Lennon je tvrdio da “bez Elvisa ne bi bilo ni Beatles-a”.

Presley je rođen 1935. u relativno siromašnoj porodici u Tupelu, na jugu Misisipija. Otac mu je bio nadničar, a majka krojačica. Imao je jednojajčanog blizanca koji je umro pri porođaju.

Umjesto bicikla kojem se nadao, roditelji su mu za deseti rođendan poklonili gitaru. Koštala je samo osam dolara.

Mladić, kojeg su često zadirkivali u školi, bio je samouk, ali je zahvaljujući svojoj muzikalnosti i iskustvu pjevanja u crkvenom horu ubrzo počeo da svira profesionalno.

Godine 1954. snimio je prvi singl “That’s All Right” u studiju Sema Filipsa. Tri dana kasnije pjesma je prvi put odsvirana na lokalnom radiju u Memfisu, a slušaoci su potom DJ-a zasuli telefonskim pozivima tražeći da je pusti ponovo. Do kraja večeri emitovao ju je rekordnih 15 puta.

Bio je to početak karijere u kojoj će Elvis postati kralj, idol, seks simbol i američka kulturna ikona, prodati milijardu ploča, najviše od svih, osvojiti brojne nagrade i glumiti u tridesetak holivudskih filmova.

Ali je pevač, kojeg su fanovi poštovali kao božanstvo, privatno bio usamljen i očajan čovjek.

Tokom služenja vojske u njemačkom Frajdbergu (1958-60), upoznao je tada 14-godišnju Prisilu Bolije, kćerku kolege vojnika. Vjenčali su se 1967. godine, a godinu poslije rođena je Lisa Mari Prisli, Elvisovo jedino dijete.

Veza je bila kratkog vijeka. Prisila je kasnije pričala da je Elvis živio u začaranom krugu zavisnosti o tabletama za spavanje, stimulansima i sedativima i nije imao mnogo vremena za porodicu. Razveli su se 1973. godine.

Krajem 60-ih godina Elvisova zvijezda počela je da blijedi, Bitlsi i Stonsi bili su novi kraljevi popa. Fanovi su jedva prepoznavali svog nekadašnjeg idola na pozornici, izobličenog od debljine i natopljenog znojem.

Posljednji koncert održao je u junu 1977. pred dvadesetak hiljada ljudi u Indianapolisu.

“Stvarno je fizički izgledao loše, baš loše”, rekao je Žak Kvik, u to doba tridesetogodišnjak, u nedavnom razgovoru za radio WIBC.

Iako mu je zdravstveno stanje bilo daleko od dobrog, to nije trebalo da bude Elvisov posljednji koncert. Pripremao se na ljetnu turneju, a posljednju pjesmu “Way Down” snimio je samo nekoliko dana prije smrti.

Imao je 42 godine kada je pronađen na podu svog kupatila u Grejslendu. Fatalna srčana aritmija, zaključio je lekar. Gojaznost i godine zloupotrebe raznih lijekova uzele su danak.

“Elvis je ubio Elvisa”, rekao je pomoćnik njegovog menadžera Majkl Krauli. “Mislim da nije mogao podnijeti ono što je postao i služio se čime je god mogao da umiri bol”.

Mit, međutim, živi dalje i ne pokazuje znakove zaborava.

“Elvis je jedina osoba modernog doba koja je globalno prepoznatljiva samo po imenu. Recite Elvis u Pekingu, u Nikaragvi, Estoniji ili na Fidžiju, u raznim jezicima i kulturama iste sekunde će svi znati na koga mislite”, kaže britanski pisac Ted Harison.

Njegova palata Grejslend, drugi najpoznatiji dom u SAD-u nakon Bijele kuće, cijele ove nedjelje, a naročito u srijedu, na 40. godišnjicu smrti, očekuje desetine hiljada posjetilaca.

Izvor: Hina

Napiši komentar