Nejmarova zarada prosječnom Francuzu dostižna za 8.314 godina rintanja

Dosadašnji fudbaler Barselone, brazilski internacionalac Nejmar, potpisao je sinoć petogodišnji ugovor sa francuskim prvoligašem PSG.

“NJegov dolazak u našu porodicu više nego ikada pre pokazuje našu želju da se uzdignemo u vrh svetskog fudbala”, navodi se u saopštenju francuskog kluba.

Nejmar je juče uplatio 222 miliona evra za otkup ugovora sa Barselonom, čime je otklonjena i poslednja prepreka za njegov prelazak u Pari sen žermen.

U jučerašnjem saopštenju Barselone se navodi da je Nejmarov pravni zastupnik došao u klupske prostorije i u ime fudbalera uplatio 222 miliona evra, koliko iznosi obeštećenje za jednostrani prekid ugovora.

Na taj način je oboren dosadašnji rekod u visini obeštećenja u svetskom fudbalu, koji je do sada iznosio 105 miliona evra, a platio ga je prošle godine Mančester junajted za Pola Pogbu.

Nejmarov prelazak iz kluba u klub postao je najskuplji u istoriji fudbala, čija je vrednost jednaka vrednosti skoro 100.000 prosečnih mesečnih plata u Francuskoj koje iznose 2,225 evra, što znači da bi jedan francuski građanin morao da radi 8.314 godina za sumu koju su katarski vlasnici izdvojili za Nejmara.

Komentarišući vrtoglave cifre koje fudbalski transferi dostižu poslednjih godina Dragan Popović, direktor revizorske kuće BDO, kaže da se globalizacijski trend po kome bogatiji postaju sve bogatiji a siromašniji sve siromašniji samo preliva na fudbal.

– Ovo je vrh ukupne globalizacije… Danas imate pet liga u Evropi koje vrede, ostalo je boranija. U velikom broju država lige su propale i mladi igrači odlaze vani. Nejmar je bio samo talentovani dečak kada su ga doveli u Barsu a sada vredi toliko. Istovremeno, na ovaj način vrši se i preraspodela fudbalske moći. Bogataši iz Katara koji su kupili PSG ovakvim transferima kupuju i moć i uticaj u UEFA i FIFA – kaže Popović, ističući da moć odavno nije tamo gde je “znanje i nauka već tamo gde su pare”.

Da basnoslovnim transferima vlasnici klubova istovremeno kupuju i uticaj i značaj smatra i profesor na Ekonomskom fakultetu Božidar Cerović.

– Sistem je postao jako nezdrav. Odustalo se od toga da klub bude mesto koje okuplja one koji vole i pomažu fudbal i postao je mesto za investiranje, ređe radi ostvarenja profita, a češće radi povećanja uticaja. Vlasnici su spremni da ulažu novac preko ekonomske granice plaćajući tako uticaj ili objavu da su jaku važni… Ono što se pojavljuje kao problem jeste činjenica da na taj način vlasnici mogu prezadužiti klubove – ističe Cerović.

Poslednja vest o Nejmarovom transferu došla je samo dva dana nakon što je Barselona najavila da će podneti tužbu protiv PSG pred UEFA zbog kršenja finansijskih fer-plej pravila a predsednik La Lige Havijer Tebas zapretio obraćanjem sudu u Švajcarskoj i Briselu ako krovna evropska fudbalska organizacija ne učini ništa. Dragan Popović pak smatra da finansijska fer-plej pravila u velikom broju slučajeva ostaju mrtvo slovo na papiru.

– Finansijska fer-plej pravila su samo šminka. Jedna lepa priča koju je UEFA osmislila a koju ne poštuje većina saveza – kaže Popović.

Povodom (ne)poštovanja finansijskih fer-plej pravila u slučaju Nejmarovog transfera UEFA je kazala da ne mogu da spreče klubove da kupuju igrače.

– Veoma je teško suditi unapred o ovakvim transferima jer ne znamo koji su planovi francuskog kluba. Mogli bi prodati nekoliko igrača za sličnu ili veću sumu novca, a sankcije bi bile primenjene samo ako bi se pokazalo da je klub izgubio preko 30 miliona evra u poslednje tri godine – istakla je UEFA.

Dragan Popović veruje da PSG sigurno ima dobro osmišljen plan kako da nadoknadi novac koji će biti dat za Nejmara, dok Vladislav Cvetković, direktor u Sektoru za poslovno-savetodavne usluge, PwC Srbija, kaže da klubovi kupovinom fudbalskih zvezda računaju na privlačenje velikih sponzorskih ugovora odnosno uvećanje prihoda.

– Prihodi klubova ubrzano rastu, čime se kompenzuju ogromne sume novca izdvojene za transfere. Globalizacija i promocija fudbala na rastućim tržištima kao i angažovanje fudbalera iz tradicionalno “nefudbalskih” zemalja populariše igru širom sveta. Time veliki fudbalski klubovi postaju globalni brend sa ogromnim marketinškim potencijalom i globalnom bazom navijača, što dovodi do ubrzanog rasta prihoda. Bitno je napomenuti da tehnološki napredak takođe ima veoma važnu ulogu – digitalizacija i globalna povezanost otvaraju mogućnosti za plasman fudbalskog sadržaja sve većem broju korisnika televizijskih i digitalnih mreža, što dovodi do rasta u prilivu prihoda, pre svega od otkupa prava za prenos utakmica. Dakle, velike naknade za transfere kompenzuju se povećanim prihodima koje klubovi generišu ili očekuju da će u budućnosti generisati – objašnjava Cvetković.

Nejmar je u Barselonu stigao iz Santosa 2013. godine za 55 miliona evra, kada je potpisao petogodišnji ugovor. U prethodne četiri sezone postigao je 105 golova i 80 asistencija na 186 utakmica osvojivši na tom putu dve La lige, tri Kupa kralja, Superkup Španije, Ligu šampiona i Svetsko klupsko prvenstvo.

Fudbalski transferi će i dalje rasti

Vladislav Cvetković veruje da će i budućnosti transferi fudbalera dostizati nezamislive svote novca. “I u budućnosti se, sasvim sigurno, može očekivati da će iznosi transfera rasti za igrače koji imaju potencijal da postanu globalne zvezde. U tom pogledu, može se reći da jedinu granicu mogu da odrede uslovi na samom fudbalskom tržištu – a ono beleži visoke stope rasta, naročito ako se u obzir uzmu svi indirektni efekti i drugi biznisi koji proističu iz fudbala kao globalno popularnog sporta. Takođe, veliki novac se ulaže u razvoj kineske i američke profesionalne fudbalske lige, a to su tržišta sa velikim marketinškim potencijalom. Dakle, granice verovatno nema osim ukoliko ne bude nametnuta nekim vidom finansijskog fer-pleja kao što je salary cap u NBA”, kaže Cvetković.

Izvor: FoNet/Danas

Napiši komentar