Tomo Kuruzović je bio glumac i umjetnik do posljednjeg daha

Poznati pozorišni, filmski i TV glumac, reditelj i književnik Tomo Kuruzović preminuo je u utorak u 86. godini od posljedica srčanog udara, javili su beogradski mediji.

Iako je na pozorišnoj sceni proveo gotovo cijeli život – glumio je od pete godine i iza sebe ima više od 100 filmskih i televizijskih uloga, publika ga najviše pamti po tumačenju junaka iz djela Branka Ćopića i kao Misirca iz filma “Povratak otpisanih”. Radio je do posljednjeg daha – kao najstariji član ekipe TV serije “Nemanjići” oživio je lik vizantijskog cara Aleksija Anđela, oca prve žene kralja Stefana Prvovjenčanog Evdokije.

Sarajlija sa banjalučkim korijenima, poslije završene Učiteljske škole stigao je u Beograd 1949. i upisao se na Akademiju za pozorište i film u klasi profesora Joze Laurenčića. U Sarajevu je kasnije vanredno studirao jugoslovensku književnost, a na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu režiju u klasi Vjekoslava Afrića i Huga Klajna.

Bio je jedan od osnivača Malog pozorišta u Sarajevu – Teatra 55, dok je u Beogradu do penzije bio član Beogradskog dramskog pozorišta. Osnovao je alternativno pozorište “Sunce” u novobeogradskom bloku 45 i studio “Tajne glume” pri Preduzeću za kulturu i obrazovanje “Đuro Salaj”. Iza sebe ima više od 40 pozorišnih režija, dramatizovao je i adaptirao djela Petra Kočića, Branka Ćopića, Koste Trifkovića, Meše Selimovića, Jovana Sterije Popovića…

Izvor: Agencije

Napiši komentar