Banjaluka dobila novi grb i novog predsjednika Skupštine grada

Skupština Grada Banjaluka usvojila je na 13. zasjedanju Prijedlog Statutarne odluke o utvrđivanju simbola grada čime je Banjaluka, nakon više neuspjelih pokušaja da se usvoje novi simboli, konačno dobila grb i zastavu.

“To je jedna od priča koja traje već četiri godine i koja je sada okončana. Nakon odluke Ustavnog suda Republike Srpske, Grad Banjaluka formalno-pravno nije imao simbole. Nacrt novih simbola je usvojen u aprilu, provedena je javna rasprava i usvajanjem prijedloga statutarne odluke, dobili smo gradske simbole”, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić sinoć nakon usvanja ove odluke.

Nakon javne rasprave, usvojeni grb je neznatno izmijenjen u odnosu na prethodno predloženo rješenje. Mali grb je ostao u formi kako je prvobitno i predložio autor grba heraldičar Dragomir Acović, a razlike se odnose na srednji i veliki grb.

Kako je obrazloženo iz Gradske uprave Banjaluke sa srednjeg grba sa bedemske krune uklonjena je fasada Banskog dvora koja se nalazila u prethodno usvojenom nacrtu odluke. Na velikom grbu uklonjen je lik jazavca u pozadini Petra Kočića, a iz postamenta brisana je lenta i naziv grada. Uneseno je lišće lipe, ukombinovano sa listom kestena.

Nezavisni odbornik Zoran Talić sinoć je većinom glasova izabran za predsjednika Skupštine grada Banjaluka. Talić je bio jedini kandidat za predsjednika gradske Skupštine kojeg su predložile vladajuće stranke, nakon što kandidat PDP-a Draško Stanivuković nije dobio potreban broj glasova na sjednici Komisije za izbor i imenovanja.

Banjaluka kao najveći grad u RS, drugi po veličini u BiH, pokrenula je aplikaciju za projekat “Evropska prijestonica kulture 2024. godine”. Radojičić vjeruje da grad na Vrbasu ima velike šanse da to i postane.

“Mi smo sjedište većine institucija kulture i voljeli bismo da imamo još više kulturnih događaja. Želimo kulturu podići za stepenicu više. Ovaj grad ima dosta umjetnika, pisaca, glumaca, slikara… i politički konsenzus je da Banjaluka ide u taj projekat. Povećali smo sredstva za kulturu na kojoj se inače prave budžetski rezovi”, poručio je gradonačelnik.

Sinoć je otvoren jubilarni 10. Demofest, festival koji je postao brend i ponos Banjalučana. “Bilo je dosta žalbi građana na buku zbog glasne muzike, ali je Demofest sjajna stvar za grad. Deseta godišnjica je veliki uspjeh za organizatore i profilisao se kao regionalni događaj. Demofest je jedan od brendova Banjaluke koji je prepoznat i koji koristimo za promociju grada”, istakao je Radojičić.

Kao neku vrstu uzora, ali i primjera dobre saradnje, Radojičić je naveo Ljubljanu i njenog gradonačelnika.

“Ljubljana i Banjaluka su po veličini slične. Ljubljana je divno uređen grad, pun zelenila. Imamo dobru saradnju sa Zagrebom, Beogradom i Novim Sadom. Takođe, sa premijerom Kantona Sarajevo Elvedinom Konakovićem smo dogovorili neku saradnju u budućnosti. Imam dobru saradnju i sa kolegama iz Mostara i Bihaća. Gradonačelnici nezavisno od politike mogu mnogo toga uraditi. Možemo jedni od drugih dosta naučiti”, ocijenio je prvi čovjek Banjaluke.

Izvor: N1

1 COMMENT

Napiši komentar