UNESCO: Ostrvo Okinošima, zabranjeno za žene, od izuzetne je univerzalne vrijednosti

Malo ostrvo Okinošima, jedno od najsvetijih mjesta u Japanu, predstavlja “izuzetnu univerzalnu vrijednost” za čovječanstvo, čak iako je ženama zabranjen pristup, saopštila je Organizacija Ujedinjenih nacija za prosvetu, nauku i kulturu (UNESCO).

Svjetska komisija UNESCO-a za baštinu je na sastanku u Krakovu, u Poljskoj, odlučila da to ostrvo upiše na spisak najvrednijih mjesta kulture u svijetu.

Komisija je čak otišla korak dalje preporučivši savjetodavnom tijelu UNESCO-a, ICOMOS-u (Međunardni savjet za spomenike i znamenita mjesta), da, na prijedlog Japana, taj status proširi na cijeli kompleks hramova “Munakata taiša” koji obuhvata i nekoliko drugih lokacija.

Ostrvo Okinošima posjetioce prima samo jednom godišnje, 27. maja, najviše ih može biti 200 i to mogu biti samo muškarci koji su prethodno ritualno oprani u moru. Na ostrvu čitave godine živi samo jedan šintoistički sveštenik.

Neki učesnici debate u UNESCO-u su imali primjedbe na upisivanje tog ostrva u registar baštine jer je ženama zabranjen pristup što predstavlja diskriminaciju, ali je direktorka Centra svjetske baštine Mehtild Resler odgovorila da postoji presedan – Sveta Gora u Grčkoj, gdje je ženama takođe zabranjen pristup.

Japanska vlada je odmah pozdravila odluku UNESCO-a. Ministar spoljnih poslova Fumio Kišida je u saopštenju naveo da je to ostrvo “jedinstveno i dragocjeno”, da je još od davnina bilo mjesto dodira s drugim kulturama i da mnogobrojni tamošnji predmeti svjedoče o tome.

Izvor: Beta/AFP

Napiši komentar