Konceptualna umjetnost: Partenon u Kaselu izgrađen od zabranjenih knjiga

Nevjerovatna replika čuvenog grčkog Partenona napravljena je u Njemačkoj, a ono što čini repliku fascinantnom je činjenica da je u potpunosti izgrađena od knjiga.

I to ne bilo kakvih knjiga, već onih koje su svojevremeno širom svijeta, iz ovih ili onih razloga, bile zabranjene. Tačan broj knjiga od kojeg je napravljen “antički hram“ je zaista impresivan, pa je tako za njegovu izgradnju bilo potrebno ravno sto hiljada knjiga.

Ideju “Partenona knjiga“ realizovala je južnoamerička konceptualna umjetnica Marta Minujin, a postavljen je u njemačkom gradu Kaselu. Instalacija je centralni dio izložbe Dokumenta 14, koja se ove godine održava u Kaselu i u 100 dana trajanja želi ljudima što više da približi djela konceptualne umjetnosti. Takođe, izložba nastoji da podstakne i raspravu o cenzuri i zabrani umjetničkih djela.

Argentinska umjetnica Marta Minujin uz pomoć studenata sa Univerziteta u Kaselu napravila je popis 170 zabranjenih knjiga, koje su potom umnožili i ukupno dobili sto hiljada primjeraka.

Instalacija je jednakih dimenzija kao originalni Partenon u Atini, a zanimljivost je kako je postavljena na mjestu gdje su nacisti spalili knjige marksističkih i jevrejskih autora 1933. godine. Najprije je napravljena metalna konstrakcija hrama koju su poslije volonteri obložili plastificiranim knjigama.

Procjenjuje se kako će ovo umjetničko djelo vidjeti milion posjetilaca, a ako se slučajno i vi zateknete u Kaselu, imajte na umu da ovaj neobični hram možete vidjeti do 17. septembra.

Izvor: Punkufer.dnevnik.hr

Napiši komentar