Poljska vlada protiv Frljića, građani preuzeli ulogu ministarstva kulture

Poljsko ministarstvo kulture povuklo je dotaciju pozorišnom i muzičkom festivalu Malta u Poznanju zbog selektora, kontroverznog hrvatskog reditelja Olivera Frljića, ali Poljaci su u rekordnom roku na internetu prikupili 71.500 evra da festival može da realizuje pun program koji je ove godine posvećen zapadnom Balkanu.

“U kampanji ‘Postani ministar kulture’ prikupljeno je više od 300.000 zlota. Toliko je iznosila suma povučenih dotacija. U kampanju se uključilo 1.800 pojedinaca i tri preduzeća”, obavijestio je sinoć publiku festivala njegov direktor Mihal Merčinjski.

Ministar kulture Pjotr Glinjski ocijenio je javno da je ovogodišnja ideja festivala da balkanska nedavna prošlost posluži kao laboratorija funkcionisanja ideologije, nacionalističke agresije i populističke politike i pogleda poljsku i evropsku budućnost kroz balkanske naočari izuzetno interesantna, ali je festival ostavio bez novca uz poruku da “može, ali bez tog gospodina (Frljića)”.

U zvaničnom obrazloženju festivalu povlačenje dotacije pravdao je time da Frljić, zbog toga što je u Teatru povšehnom u Varšavi u februaru postavio predstavu “Izopštenje”, koja je naljutila konzervativne vjernike među Poljacima, uticajnu poljsku Katoličku crkvu i poljske vlasti zbog scene oralnog seksa sa kipom poljskog pape Jovana Pavla II, odbija Poljake od teatra i festivala.

“Frljić ne otvara pozorište ljubiteljima umjetnosti, već suprotno, može da ih odbije i da ne učestvuju u tom festivalu”, napisao je ministar kulture.

Iako je i ranije u Poljskoj izazivao kontroverze Frljić nije ministru smetao da odobri dotaciju festivalu 2015. godine, sve dok u Varšavi nije odigrana u februaru premijera “Izopštenja”, zbog koje je tužilaštvo pokrenulo istragu zbog vrijeđanja vjerskih osjećanja Poljaka a desničarski ekstremisti silom povremeno pokušavaju da spriječe gledaoce da uđu na predstavu.

Frljić demonstrativno u znak protesta protiv ministra kulture nije došao na festival a najavio je da neće više režirati u Poljskoj dok je na vlasti konzervativna stranka Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog, jer uvodi cenzuru, guši slobode umjetničkog izraza i podstiče nacionalističke hajke na glumce i Teatar povšehni.

“Iako sam često bio izložen raznim formama političkog pritiska i cenzure nikada to nije bilo tako javno i nije dolazilo od člana vlade. Čestitam vam na tom sramnom uspjehu”, poručio je Frljić u objašnjenju zašto ne dolazi na festival Malta.

Malta Poznanj od 1991. godine etablirao se kao jedan od najvažnijih festivala eksperimentalne pozorišne, scenske i muzičke umjetnosti u cijeloj srednjoj Evropi.

Ove godine selektori Oliver Frljić i Goran Injac ukomponovali su oko 300 kulturnih događaja u izvođenju 580 umjetnika iz 20 zemalja svijeta u lajt motiv “Mi, Narod. Mi, Balkan. Mi, Istok. Mi, Evropa. Mi, Drugačiji”.

Na festivalu nije izvedeno Frljićevo “Izopštenje”, već starija predstava “Turbofolk” a pored pozorišnih predstava iz bivše Jugoslavije u filmskom dijelu prikazana je smotra crnog talasa u kinematografiji bivše Jugoslavije, i prvi put u Poljskoj, i retrospektiva filmova Želimira Žilnika.

Posebno mjesto dobio je i ciklus debata “Balkanska platforma. Razgovori na Trgu slobode”.

Festival Malta biće završen danas.

Izvor: Beta

Napiši komentar