Slovenački pčelari: Pčele su ugrožene, treba im zaštita države

Slovenački pčelarski savez predložiće vladi da pčele u Sloveniji proglase ugroženom vrstom i da se usvoje zakoni koji će štititi njihov održivi opstanak. Pčele su neophodne za oprašivanje i bioraznolikost, a u Sloveniji je prirodno pčelarstvo rasprostranjeno i razvijeno.

Slovenački poljoprivrednici ne moraju, kao u nekim drugim zemljama poput Njemačke i SAD, organizovano da prevoze košnice da bi im oprašivale usjeve i zato bi pčele, po mišljenju slovenačkih pčelara, trebalo proglasiti ugroženom vrstom i donijeti zakone koji podstiču uzgoj autohtonih biljaka za “ispašu” pčela i striktnije ih štititi od negativnih ekoloških uticaja kao što je pretjerano tretiranje usjeva pesticidima i herbicidima.

Pčele ugrožavaju i brojne bolesti, poput varoe.

Slovenački pčelari su, uz podršku vlade, prije dvije godine predložili proglašenje svjetskog dana pčela, a prema procjenama slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova, UN bi tu odluku trebalo da donesu krajem ove godine. Pčele i njihova zaštita imaju veliki ekonomski potencijal, ne samo u poljoprivredi nego i u drugim granama kao što je turizam.

Izvor: Večer

Napiši komentar