Live free or die: Bunker078 na okupljanju bajkera u Nju Hempširu

Ako vas ikada put odvede na sjeveroistok Sjedinjenih Američkih Država, obavezno posjetite jezera Winnipesaukee u Lakoniji u Nju Hempširu.

Razlog moje posjete je bila čista novinarska znatiželja i imao sam sreću da prisustvujem 94. godišnjem okupljanju bajkera iz cijele Amerike koje je počelo u subotu 10. juna i trajaće do nedjelje 18. juna.

Grmljavina motora, električni bikovi za današnje kauboje da ih podsjete na draži pravog rodea, prodaja suvenira i jeftina brza hrana na svakom koraku neodoljivo podsjećaju na svaki malo bolji vašar. Međutim, najrazličitiji modeli neprevaziđenog Harley-Davidsona, koji magnetski privlače djevojke što vole vjetar u kosi, bajkeri sa svih strana svijeta i znatiželjnici spremni da promijene način života uskačući u sedlo i otiskujući se na put koji vodi u smiraj dana negdje u preriji ili na legendarnom Route 66, čini ovo okupljanje tipično američkim, kad se s ponosom ističe najveća vrijednost ove bogate i prosperitetne zemlje, a to je – sloboda.

Blues, rock i metal bendovi zaduženi su za dobru atmosferu tokom svih dana manifestacije kojom teku potoci piva i viskija.

Ovdašnje okupljanje bajkera vuče svoje korjene još iz davne 1916. godine kada je zabilježena prva smotra nekoliko stotina motorista na Virs plaži u Lakoniji.

Nažalost, ova okupljanja su poznata i po čestim stradanjima bajkera a neki misle da je to i zbog toga što je u Nju Hempširu dozvoljena vožnja motocikla bez kacige.

Inače moto američke države Nju Hempšir je “Live free or die” (Živi slobodno ili umri)!

Napiši komentar