Izbori u Francuskoj: Makronova partija blizu osvajanja apsolutne većine u parlamentu

Francuski premijer Eduar Filip proglasio je pobjedu nove centrističke partije predsjednika Emanuela Makrona u prvom krugu parlamentarnih izbora.

Filip je reko da se “Francuska vratila” i obećao da će ubrzano raditi na hrabrim reformama u korist francuskih radnika i bezbjednosti. Prema njegovim riječima, birači su u prvom krugu izbora poslali “nedvosmislenu poruku” da žele parlament koji će imati “novo lice”.

On je zahvalio bezbjednosnim službama koje su brinule o zaštiti biračkih mjesta i omogućile bezbjedan tok izbora, poslije niza terorističkih napada ekstremista u Francuskoj.

Stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona i njeni saveznici osvojili su najviše glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora u toj zemlji održanim u nedelju, pokazuju djelimični zvanični rezultati koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Kako je objavilo to ministarstvo, ubrzo nakon zatvaranja biračkih mjesta, Makronova “Republika u pokretu” i njeni saveznici na putu su da osvoje više od 30 odsto glasova, prenio je Rojters.

Međutim, ministarstvo je navelo da podaci kojima u ovom trenutku raspolaže ne uključuju glasove iz najvećih francuskih gradova.

AP dodaje da je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo da je, na osnovu 46 odsto prebrojanih glasova, Makronova “Republika u pokretu” sama osvojila više od 26 odsto glasova na izborima.

Konzervativni Republikanci osvojili su 16 odsto glasova, krajnje desničarska partija Nacionalni front 14 odsto, kranje ljevičarska partija Žan-Lik Melašona 10 odsto, a socijalisti samo sedam odsto glasova.

Ministarstvo je navelo i da je broj onih koji nisu izašli na izbore visok i da iznosi 51,4 odsto.

Makronova stranka na putu je da osvoji apsolutnu većinu u parlamentu, pokazuju prethodno objavljeni rezultati anketa, nakon prvog kruga parlamentarnih izbora u toj zemlji iz kojih se vidi i da je izlaznost bila na istorijski niskom nivou.

Prema rezultatima dvije ankete, Makronova “Republika u pokretu” zajedno sa svojim saveznikom “Modem” na putu je da osvoji više od 400 od 577 mjesta u francuskoj skupštini.

 

Napiši komentar