Na greškama se uči: Danas se u Helsingborgu otvara Muzej promašaja

U švedskom gradu Helsingborgu danas se otvara Muzej promašaja u kojem će se na jednom mjestu naći mnogi proizvodi koji nisu našli put do tržišta.

Kupci očigledno nisu bili oduševljeni zelenim Hajncovim kečapom, smrznutim lazanjama marke Kolgejt, Koka-koli sa ukusom kafe. Zbog toga će se ti proizvodi ili predmeti zajedno sa mnogim drugim naći u Muzeju promašaja koji je osmislio kustos i klinički psiholog Semjuel Vest, prenosi AP.

“Znamo da 80 do 90 odsto inovativnih proizvoda ne uspije i nikad ne čujete za njih, ne vidite ih, ljudi ne pričaju o tome. Ako postoji nešto što možemo da učinimo sa tim jeste da izvučemo pouku iz tih promašaja”, kaže on.

Mnogi predmeti u muzeju pokazuju pokušaje kompanija da diversifikuju svoj brend. Jedan od takvih primjera je Harli-Dejvidson, čuveni proizvođač motocikala, koji je sredinom 90-tih godina lansirao toaletnu vodu za muškarce koja će se naći na izložbi neuspjelih proizvoda.

“Fanovi su je mrzili. Oni su pravili i božićne ukrase, barbike, razne stvari sa logom Harli-Dejvidsona i time su trivijalizovali taj brend”, kaže Vest. Na izložbi će se naći i društvena igra Donalda Trampa pod nazivom “Vratio sam se a ti si otpušten” iz 90-tih godina.

U ovoj igri, svojevrsnoj kopiji Monopola, igrači koriste velike figure označene slovom “T” i Trampove dolare za kupovinu Trampovih nekretnina. Biće prikazani i visoko-tehnološki proizvodi poput Guglovih naočara koje su, kako kažu organizatori, napravljene prije svog vremena, što je slučaj i sa još nekim tehničkim inovacijama.

Izvor: Tanjug

Napiši komentar