Svijet obilježava pola vijeka od izlaska najboljeg albuma svih vremena

U Glavnom holu Doma omladine Beograda u četvrtak 1. juna, sa početkom u 18 časova, biće održana trbina povodom 50. godišnjice od izlaska album grupe “Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band” čuvene liverpulske grupe The Beatles.

“Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band” smatra se najboljom pločom svih vremena i u skoro svim izborima kritičara i publike i dalje završava na samom vrhu liste.

Njegova pedesetogodišnjica obilježava se širom svijeta, a o ovom fenomenu ne tribini će govoriti eminentni stručnjaci i muzičari, čije stvaralaštvo je inspirisano tom fascinantnom vizijom The Beatlesa, koja i poslije pola vijeka uzbuđuje slušaoce.

U tribini učestvuju: Momčilo Rajin (rok kritičar), Rastko Ćirić (likovni umjetnik), Goran Skrobonja (pisac), Zoran Stefanović (strip kritičar) i članovi grupe The Bestbeat.

Moderator tribine je muzički kritičar i odgovorni urednik programa DOB-a Dragan Ambrozić.

Momčilo Rajin o fenomenu ovog albuma kaže:

“Da bi se odmakli od onoga što ih je nekoliko godina unazad učinilo najpopularnijom grupom momaka na svijetu, ali ne i do kraja zadovoljnim pa ni srećnim, Bitlsi su 1967. obukli varijetetske kostime i predstavili se kao prateći muzičari Bilija Širsa, pod imenom ‘Klub usamljenih srca narednika Pepera’. Tako su i nazvali svoje, bez sumnje, najuticajnije djelo koje su stvorili u kratkoj ali burnoj karijeri, objavljeno 1. juna 1967. godine. Na sebi svojstven način – nadahnuto, duhovito, samoironično, ali i angažovano, progovorili su o svakodnevnim temama, društvenom stanju, promjeni svijesti, misticizmu… I širom otvorili vrata za eksperiment svake vrste – pop muzika, od tada pa zauvijek, više neće biti ista. Te 1967. ljubav je bila riječ koja je najčešće izlazila iz usta, pogotovo mladih ljudi. Bitlsi će joj samo mjesec dana kasnije dati i himnu u pjesmi “All You Need Is Love” koju će prvi put izvesti na Mondoviziji, prvom TV programu koji će direktno prenositi mnoge stanice širom planete. Nasmijana lica, neobični zvuci i melodije, šarena odjeća i egzotični ali prijatni mirisi, preplaviće ulice svih većih gradova širom svijeta. Kako i zašto je ubrzo sve ponovo posivjelo – to je već neka druga tema…”

Na tribini će se razgovarari i o malo poznatoj temi odnosa Bitlsa i stripova, a The Bestbeat će, ovim povodom, kratko nastupiti na akustičnim instrumentima!

Izvor: B92

Napiši komentar