Kan: Zlatna palma švedskom filmu The Square Rubena Ostlunda (Trailer)

Švedska satira o svijetu umjetnosti “The Square” večeras je osvojila glavnu nagradu na Kanskom filmskom festivalu, Zlatnu palmu. Za najbolju glumicu proglašena je Dajan Kruger, a za najboljeg glumca izabran je Hoakin Finiks.

Iako je ova bučna i vesela parodija na temu političke korektnosti naišla na dobar prijem među publikom, čak je i režiser Ruben Ostlund bio iznenađen nagradom, prenosi AFP.

“O bože, o bože”, uzviknuo je on nakon proglašenja dobitnika prestižne nagrade.

Holivudskoj glumici njemačkog porijekla Dajan Kruger dodijeljena je nagrada za najbolju glumicu, dok je američkom glumcu Hoakinu Finiksu pripala nagrada za najboljeg glumca.

Dajan Kruger je nagradu donijela uloga u filmu “In The Fade”, gdje tumači lik majke koja je izgubila porodicu u neonacističkom napadu.

Hoakin Finiks proglašen je za laureata za ulogu u trileru “You Were Never Really Here”, u kojem glumi psihološki poremećenog plaćenog ubicu.

Na Filmskom festivalu u Kanu večeras je, takođe, Sofija Kopola osvojila nagradu za najbolju režiju, koju joj je donio film “The Beguiled”, rimejk drame o građanskom ratu iz 1971, prenio je AP.
Žiri Kanskog filmskog festivala dodijelio je glumici Nikol Kidman specijalnu nagradu povodom obilježavanja 70-godišnjice festivala.

Kidman nije prisustvovala svečanoj dodjeli nagrada na Francuskoj rivijeri, ali je poslala video-poruku iz Nešvila, u kojoj izražava duboko žaljenje što večeras nije prisutna na ceremoniji.

Predsjednik žirija, španski reditelj Pedro Almodovar, danas je zajedno sa ostalim članovima žirija na nepoznatoj lokaciji tokom cijelog dana razmatrao kome će pripasti Zlatna palma.

U nagradu je ove godine ugrađeno 167 sitnih dijamanata, u znak obilježavanja jubileja manifestacije.

Agencije

Napiši komentar