Konobari trpe gori stres čak i od neurohirurga

Zahtjevni poslovi koji zaposlenima ne ostavljaju mnogo kontrole, najgore utiču na mentalno i fizičko zdravlje ljudi, pa tako konobari trpe gori stres čak i od neurohirurga.

Ovo je pokazala nova studija Južnog medicinskog univerziteta u Guangdžouu u Kini. U istraživanju koje su sproveli naučnici ovog Univerziteta obuhvaćeni su podaci iz niza studija sa ukupno 138.700 ispitanika, u kojima je ispitivana veza između stresa i radnog mjesta.

Koristeći te podatke, naučnici su klasifikovali poslove u četiri grupe, na osnovu toga koliko su psihološki zahtjevni i koliko kontrole ostavljaju zaposlenom.

Među najstresnijim poslovima našlo se konobarisanje, a utvrđeno je i da uslužni djelatnici iz ove grupe imaju 22 odsto veći rizik od moždanog udara u odnosu na ljude sa manje stresnim poslovima.

Neurohirurg se, dakle, možda osjeća mentalno i fizički iscrpljeno poslije svog radnog dana, ali je zato više cijenjen od konobarice ili konobara i svakako ima više kontrole nad onim što radi.

Takođe, zbog rada u smjenama, konobari i konobarice imaju lošije životne navike, češće piju i puše i skloniji su mentalnim problemima.

“Stresan posao se vezuje za rizik od srčanih bolesti, ali su istraživanja koja su se bavila proučavanjem tog fenomena, davala oprečne rezultate. Moguće je da stresni poslovi u kombinaciji sa nezdravim navikama dovode do većeg rizika”, zaključuje Dingli Su sa Južnog medicinskog univerziteta.

Munchies.vice.com

Napiši komentar