Kultura uzvraća udarac: Na javnim mjestima Novog Sada klasika umjesto narodnjaka

Novosađani više neće morati da kupuju karte da bi prisustvovali koncertu klasične muzike. Takođe, u autobusima koji saobraćaju ovim gradom više se neće čuti narodnjaci.

Klasična muzika će, osim u gradskim autobusima, biti puštana i u vrtićima, školama, knjižarama i na festivalima, a sve u okviru akcije “Klasika svaki dan” festivala Dunavska sonata.

Cilj Dunavske sonate je promovisanje klasične muzike u svakodnevnim situacijama, a festival će da pokuša da privoli što veći broj institucija i nevladinih organizacija da svakoga dana bar na sat vremena puštaju klasičnu muziku.

Udruženje građana “Dunavska sonata”, organizator istoimenog festivala klasične muzike, realizuje projekat “Klasika svaki dan” u okviru kog će javnim službama, organizacijama i preduzećima, kao i privatnim kompanijama, biti omogućeno da potpuno besplatno u svojim prostorijama reprodukuju djela klasične muzike.

Predviđeno je da u prvoj fazi realizacije saradnja bude ponuđena subjektima čije usluge svakodnevno koristi veliki broj građana, kao što su JGSP “Novi Sad”, svi vrtići PU “Radosno detinjstvo”, svi privatni vrtići u Novom Sadu, svi ugostiteljski objekti, državne i privatne škole i fakulteti, piše portal “Moj Novi Sad.”

Plan je da u drugoj fazi u projekat “Klasika svaki dan” budu uključeni domovi zdravlja, državne i privatne bolnice, ljekarske ordinacije, knjižare, tržni centri, javne službe.

Saradnja će se realizovati tako što će Udruženje građana “Dunavska sonata” obezbjeđivati diskove sa kompozicijama koje će na najbolji način omogućiti širokoj publici da uživa u najljepšim djelima klasične muzike.

Glavni cilj projekta je da Novi Sad postane prvi grad u Jugoistočnoj Evropi u kom se klasična muzika sluša na svim javnim mjestima i prostorima.

– Klasična muzika, kao vrhunska umetnička vrednost mora biti dostupna svim građanima Novog Sada. Zato je važno da se u projekat “Klasika svaki dan” uključi što veći broj partnera. Na primer, JGSP “Novi Sad”, prema zvaničnim podacima, svakodnevno preveze oko 280.000 putnika. To znači da gradski prevoz koristi većina Novosađana – navodi Milica Trifunov, predsjednica Udruženja građana “Dunavska sonata”. 

R. B.

Napiši komentar