Kosovo pred izbore: Ratno krilo protiv koalicije mira

Politička scena na Kosovu pred vanredne parlamentarne izbore 11. juna podeljena je, od utorka uveče, u dva bloka – “ratno krilo” i “koaliciju mira”.

Jedan blok čine partije koje su proizišle iz “ratnog krila” i koji čini koalicija Demokratske partije Kosova (DPK), Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Inicijative za Kosovo (IK) i devet manjih partija. Drugi blok, “koaliciju mira”, čine Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa za novo Kosovo (ANK) i inicijativa “Alternativa”.

Prethodno je lider DSK Isa Mustafa uspeo da ubedi predsednika ANK Bedžeta Pacolija da uđe u predizbornu koaliciju i da time ozbiljno ugrozi primat DPK.

DPK, koju vodi donedavni predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, iz straha da više neće biti prva stranka na Kosovu, sinoć između 23 sata i ponoći odlučila je da uđe u koaliciju sa ABK i IK i da mesto premijera prepusti lideru ABK i nekadašnjem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju.

Kada se pogledaju brojevi, DPK bi sa sedam manjih stranaka, a bez ABK i IK, morala da se zadovolji drugim mestom, pa je zbog jače koalicije bila primorana da pristane na zahtev do sada opozicione ABK da njen lider Ramuš Haradinaj bude kandidat za premijera Kosova.

Ako se pogledaju rezultati poslednjih izbora, koalicija DPK, ABK i IK sa ostalih devet partija imala bi oko 100.000 glasova više od koalicije DSK i ANK i prema ocenama analitičara ta struja je siguran pobednik prevremenih parlamentarnih izbora, koji će biti održani 11. juna.

Pokret Samoopredeljenje nije sklopio nikakvu predizbornu koaliciju i, po svemu sudeći, ostaje “treća politička stranka na Kosovu”.

Predsednik Kosova Hašim Tači do stupanja na funkciju bio je predsednik DPK, koja je sada u koaliciji sa Haradinajem.

Beta

Napiši komentar