Francuski bioskopi ušli u sukob s Netfliksom i Amazonom pred početak Kanskog festivala

Organizatori Kanskog filmskog festivala upleli su se u rat između Netfliksa i globalne filmske industrije tako što su filmovima koji neće biti prikazivani u bioskopima zabranili da učestvuju u trci za Zlatnu palmu.

Organizatori su objavili da će od sljedeće godine svaki film koji bude u trci za glavnu nagradu Kana, morati da se obaveže na bioskopsku distribuciju u Francuskoj.

Na ovogodišnjem festivalu, koji počinje ove sedmice, prvi put će se pojaviti filmovi čiji su distributeri kompanije koje pružaju usluge strimovanja sadržaja na internetu – Netfliks i Amazon. Ova odluka ocijenjena je kao prihvatanje budućnosti kinematografije, a sam direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo opisao je ovaj postupak kao “eksperiment”.

Ipak, odluci se usprotivila Asocijacija francuskih bioskopa zato što nijedan od filmova (ni “The Meyerowitz Stories” sa Dastinom Hofmanom i Adamom Sendlerom, ni “Okja” sa Tildom Svinton) neće kasnije biti prikazivani na velikom platnu u Francuskoj. U zvaničnom saopštenju, organizatori festivala izjavili su da će oba naslova ostati u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, ali da će se pravila promijeniti od sljedeće godine.

Rid Hejstings, predsjednik Upravnog odbora Netfliksa, napisao je na društvenoj mreži Fejsbuk da se “establišment okrenuo protiv njih, te da će publika moći da pogleda film ‘Okja’ na Netfliks platformi od 28. juna”.

Sukob između Netfliksa i francuskih bioskopa vezan je za pravilo po kome se jedan film može naći na nekoj striming platformi u Francuskoj tek tri godine nakon što je prikazan u bioskopima. To je pravilo koje Netfliks ne poštuje. Ipak, ova rasprava je mnogo šira jer su posljednjih godina striming platforme počele da produciraju sve više filmova i imaju sve veći uticaj. Tako su 2015. četiri velika bioskopska lanca u Americi odbila da prikažu ratnu dramu “Zvijeri bez nacije” jer je Netfliks istovremeno film pustio na svojoj platformi, kršeći pravilo koje važi u SAD da se film može naći na internetu 90 dana nakon bioskopske premijere.

Kanska zabrana tiče se i platforme Amazon, koja je za razliku od Netfliksa pokazala malo više razumijevanja za bioskope, pa se tako “Mančester na moru” našao pred publikom prvo u bioskopskim dvoranama, pa tek onda na internetu.

Agencije

Napiši komentar