U Njemačkoj vode rasprave šta će s viškom para

Nemačka je podigla procene ukupnih poreskih prihoda za ovu godinu za 7,9 milijardi evra, saopštio je ministar finansija Volfgang Šojble.

On je obećao da će smanjiti poreze zahvaljujući ekonomskom uzletu i rekordnom zapošljavanju, javlja agencija Rojters.

Panel poreskih eksperata Ministarstva finansija procenio je ovogodišnji ukupan prihod od poreza – uključujući savezne, kao i poreske prihode država, opština i EU- na 732,4 milijarde evra u odnosu na raniju procenu od 724,5 milijardi evra iz novembra prošle godine.

“Savezna vlada je ispunila svoja fiskalna obećanja. Prvo smo uravnotežili federalni budžet, a zatim stvorili dodatna raspoloživa sredstva za investicije”, rekao je Šojble.

“U narednom zakonodavnom mandatu može početi i snižavanje poreza”, poručio je nemački ministar, inače stariji član konzervativaca kancelarke Angele Merkel, uoči saveznih izbora koji se održavaju za manje od pet meseci.

Šojble je ponovio da smanjenje poreza vidi u rasponu do 0,5 posto nemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP), što bi iznosilo oko 15 milijardi evra.

Nemačka će, prema njegovim rečima, u periodu od 2017. do 2021. godine ostvariti 54,1 milijarde poreskih prihoda, što je takođe više od prethodnih prognoza.

I dok se Šojble zalaže za smanjenje dugova i umereno smanjenje poreza, CSU je za uvođenje olakšica za sve građane.

“Mi ostvarujemo rekordne porezne prihode u Nemačkoj. Red je da nešto od toga vratimo građanima”, rekao jei Markus Soeder u razgovoru za dnevnik Bild.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) i kandidat socijaldemokrata na parlamentarnim izborima Martin Šulc založio se za to da se višak prihoda investira, prije svega u obrazovanje i stanogradnju.

“Ako sada ne uložimo u gradnju novih stanova, stanarine i stanovi uskoro neće moći da se plaćaju”, rekao je Šulc.

Tanjug

Napiši komentar