Fontana piva obogatila turističku ponudu mjesta Žalec u Sloveniji (Video)

U slovenačkom mjestu Žalec lani su kao posebnu turističku atrakaciju otvorili opštinsku Fontanu piva, na kojoj posjetioci sa slavina iz kojih umjesto vode teče pivo, mogu za 8 evra šest puta natočiti različite vrste piva, a od ove godine nude i pivo koje je proizvođač nazvao “balkan”.

Uprkos nešto hladnijem vremenu posljednjih dana, sezona piva u Žalcu opet je otvorena, a iz jedne od pet pipa sada se može natočiti i pivo “balkan”, čime se, kako navode mediji, prilagođavaju trendovima i željama nekih posjetilaca.

Svijetlo lager pivo tog imena, koje je proizvedeno od slovenačkog hmelja “po njemačkim i balkanskim recepturama”, napoji dušu i srce, a na poseban način povezuje sve balkanske narode, kazao je za list “Večer” neimenovni proizvođač.

Time se zapravo prisjetio ili aludirao na davni reklamni oglas “Radenska nas spaja”, s kojim je svoje mineralne vode na bivšem jugoslavenskom tržištu svojevremeno reklamirala punionica iz Rogaške Slatine, Radenska “s tri srca”, koju je lani kupila češka kompanija “Kofola”.

pivska-fontana-u-mjestu-zalec-privukla-pivopije-i-turistePivopije su u Žalcu do sada kupile više od 12.000 žetona za pristup pivskoj česmi i osnovnu degustaciju, a kriglu koju dobiju uz osnovnu ulaznicu zadržavaju za uspomenu besplatno.

Slovenija je ponosna na svoju dugu pivarsku tradiciju, a posebno na hmelj koji se uzgaja na plantažama uz Savinju, slovenačku pritoku Save, pa je nedavno započela i razgovore s Austrijom o zajedničkoj evropskoj zaštiti štajerskog hmelja. On će se smjeti uzgajati i proizvoditi samo u slovenačkoj pokrajini Štajerskoj, čiji je centar Maribor, te u austrijskoj sjevernoj štajerskoj pokrajini Steyr.

Hina

Napiši komentar