Venecija štiti kulturni identitet: Zabranjena prodaja brze hrane

Vlasti u Veneciji odlučile su da zabrane otvaranje restorana koji prodaju kebab i brzu hranu kako bi očuvali autohtoni dekor i tradiciju, prenosi Gardijan.

Zakon koji je usvojen u četvrtak ograničiče broj prodavnica koje prodaju i picu na komad. Samo će poslastičari koji prodaju domaći sladoled biti pošteđeni ograničenja, rekao je gradonačelnik Venecije Luiđi Brunaro.

“Želimo da zaustavimo aktivnosti koje nisu kompatibilne s našim kulturnim nasljeđem”, rekla je Paola Mar, načelnica turističkog biroa grada.

Ona tvrdi da nemaju ništa protiv kebaba i druge vrste brze hrane, ali da to ugrožava tradicionalni izgled Venecije i romantičnih kanala ovog italijanskog grada.

“Postoji opasnost da naš grad izgubi identitet i mi želimo da promovišemo domaće proizvode”, rekla je ona.

Venecija nije prvi italijanski grad koji se odlučio na sličan korak u namjeri da sačuva nacionalnu kuhinju. Verona je, takođe, ograničila otvaranje restorana koji prodaju kebab, dok je Firenca samo preduzela mjere kojim podstiče prodaju lokalnih proizvoda.

Manji prihodi od turizma primoravaju vlasti da preduzimaju mjere, a govori se o tome da će uvesti i plaćanje ulaza na poznati trg u Veneciji.

FoNet

Napiši komentar