Iz života sekretarice kralja: Izložba Trude & Elvis, Beč-Memfis-Holivud

U Jevrejskom muzeju u Beču nedavno je otvorena izložba pod nazivom „Trude & Elvis, Beč – Memfis – Holivud“.

“Izložba predstavlja životnu priču Trude Foršer koja je 50-ih godina prošlog vijeka radila u Holivudu kao lična sekretarica Elvisa Prislija. Ovo je priča o migraciji, pričao o jednoj jakoj ženi koja je znala kako da se probije u Holivudu 50-ih godina, kada su muškarci dominirali u svijetu šou biznisa”, izjavila je Danijele Spera, direktorka Jevrejskog muzeja u Beču.

Trude je rođena 1920. godine u jevrejskoj porodici u Beču. U avgustu 1938. godine uspjela je da prebjegne preko Londona u Njujork, odakle nastavlja put za Holivud koji ju je fascinirao.

trude-je-dobila-posao-na-kojem-su-joj-zavidjeli-mnogi-tinejdzeri-pedesetih-godinaNjeni rođaci, muzički producenti Žan i Julian Aberbah, vlasnici izdavačke kuće „Hill & Range Songs“ imali su mnoge kompozitore Elvisovih pesama pod ugovorom. Tako je Trude dobila posao na kome bi joj mnogi tinejdžeri zavidjeli. Radila je za Elvisa Prislija i njegovog menadžera Kolonela Toma Parkera.

Kasnije je Trude osnovala svoju produkcijsku kuću zajedno sa Adolfom Zukorom II, unukom legendarnom filmskog mogula. Nakon penzionisanja socijalno i politički se angažovala za razvedene majke, zbog čega je bila nagrađivana više puta.

Zaostavština Trude Foršer iz vremena kada je radila za Elvisa Prislija obuhvata 2.500 registratora, a njen sin Džejms omogućio je da jedinstvena privatna zbirka predmeta bude dio postavke. Otvaranju izložbe prisustvovali su Kristina Mozer, rukovodilac austrijskog kulturnog foruma u Njujorku, Erika Friman, psihoanalitičar poznatih iz Njujorka, Helene fon Dam, Fridrih Orter, Hans Menase i mnogi drugi. Izložba će biti otvorena do 12. novembra 2017. godine.

FoNet

Napiši komentar