Prijatelji Evrope: Ako pobijedi Makron, Francuska će biti vodeća sila evropskih vojnih snaga

Francuska bi mogla biti vodeća sila u uspostavljanju evropskih vojnih snaga ako Emanuel Makron pobijedi u drugom krugu predsjedničkih izbora, navodi se u izvještaju Think tank organizacije “Prijatelji Evrope” (Friends of Europe).

Stručnjaci i analitičari ove ugledne organizacije istraživali su opcije razvoja bezbjednosnog i odbrambenog sektora u Francuskoj, koji će imati ključni uticaj na budućnost Evropske unije i Evrope u cjelini.

“Francuska je najvažnija za odbranu Evrope. Nakon izlaska Velike Britanije, ona će biti jedina nuklearna sila u EU i jedina stalna članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Pravac koji Francuska odabere oblikovaće perspektivu cijele Unije u narednim godinama”, navodi se u studiji.

Naglašava se i uloga francuskih vojnih snaga tokom prethodnih decenija, posebno u operacijama u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, te ističe da će u budućnosti ona postati i mnogo važnija, uprkos činjenici da je njen uticaj u EU u padu u odnosu na Njemačku, zbog ekonomske stagnacije Francuske i uspona Berlina.

“Ali, Francuska je vojno angažovana u svijetu više nego ijedna druga članica EU”, navedeno je u izvještaju, koji prenosi Fena.

Nakon niza terorističkih napada u Parizu 2015. godine glavno pitanje bezbjednosti u Francuskoj postala je borba protiv terorizma. Cinici iz SAD su zaključili da je to odgovor Francuskoj koja se protivila vojnoj akciji u Iraku 2003. godine, navodi se u dokumentu.

Građani očekuju jačanje unutrašnje bezbjednosti, ali stručnjaci upozoravaju da se ni bitka na međunarodnom planu ne smije zapostaviti, smatraju eksperti organizacije “Prijatelji Evrope”, analizirajući i mogućnosti i pravce jačanja francuske vojne moći.

Danas je Pariz neizostavan partner SAD u vojnim akcijama u Africi i na Bliskom istoku ali, kako navodi studija, temelj za francusku odluku o tome kojim pravcem će krenuti biće “četiri jahača apokalipse”: Tramp, Bregzit, Putin i Islamska država, a u manjoj mjeri Turska.

“Budući predsjednik Francuske će se morati suočiti sa neizvjesnostima na globalnom planu i dugoročnim rizicima. Stoga postoje četiri moguća scenarija od kojih svaki nosi svoje mane i pozitivne strane”, navedeno je u izvještaju.

Prvi scenario bi od Francuske napravio “usamljenog vuka” koji bi razvijao svoj sistem odbrane i fokusirao se na svoje granice i bezbjednost, nezavisno od međunarodnih partnera. Ukoliko bi pobijedila Marin le Pen, ovo je najvjerovatniji scenario.

Međutim, ako Makron pobijedi, Francuska bi mogla biti lider u formiranju evropskih bezbjednosnih snaga, faktički – vojske koja bi se angažovala tamo gdje NATO nije spreman.

Bila bi to stalna vojna struktura koja bi zahtijevala zajedničko finansiranje. Druge moguće opcije su bilateralno povezivanje Francuske sa pojedinim članicama, Njemačkom, Italijom, Španijom ili Poljskom, te jačanje “evropskog krila” NATO-a.

Uprkos tome što će biti važan i ishod parlamentarnih izbora u junu, odluka o budućnosti će zavisiti ponajviše od novog šefa Jelisejske palate.

Mnogi, navodi se u studiji, još nisu svjesni koliko će pravac koji Francuska odabere u pogledu odbrane imati posljedica ne samo po njene građane, nego i po cijelu Evropu.

Agencije

Napiši komentar