Riječ struke: Potpisana Deklaracija o zajedničkom jeziku u regionu

Foto: frontslobode.ba

Više od dve stotine stručnjaka lingvistike i drugih društvenih nauka u regionu potpisalo je Deklaraciju o zajedničkom jeziku. Potpisivanje Deklaracije uslijedilo je nakon serije regionalnih konferencija o jeziku u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu.

Deklaracija je nastala kao rezultat projekta “Jezici i nacionalizmi” kojem je cilj bio podizanje svesti o jeziku te kako bi se aktivno uticalo na postojeće nacionalističke jezičke prakse u sve četiri države regije u kojima se govorio srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski jezik.

Još nije poznat tačan sadržaj Deklaracije koju je sastavljalo 30 lingvističkih stručnjaka iz sve četiri uključene države.

Tekst Deklaracije i ciljevi biće predstavljeni 30. marta u Sarajevu a to će učiniti profesor Enver Kazaz, spisateljica Ivana Bodrožić, pisac i novinar Balša Brković, pisac Vladimir Arsenijević iz udruženja Krokodil te direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević.

Nakon konferencije za medije biće održana panel diskusija u dve sesije na teme “Šta je zajednički jezik” i “Jezik i budućnost”.

Konferenciju za medije i debate organizuju inicijatori projekta Udruženje Krokodil i Forum ZFD.

Tekst Deklaracije će postati dostupan svim zainteresiranim građanima 1. aprila na veb stranici jezicinacionalizmi.com, gde će oni koji je podržavaju moći i da je potpišu.

Među javnim ličnostima koje su potpisale deklaraciju su Rade Šerbedžija, Boris Dežulović, Igor Štiks, Mirjana Karanović, Marko Tomaš, Nenad Veličković, Teofil Pančić, Rajko Grlić, Filip David, Borka Pavićević, Jasmila Žbanić, Dragan Markovina, Boris Buden, Viktor Ivančić, Biljana Srbljanović, Ranko Bugarski, Balša Brković i Snježana Kordić.

Tanjug

Napiši komentar