I Topalovići da im pozavide: Slovenci napravili digitalni nadgrobni spomenik

Foto: N1

Mariborsko pogrebno preduzeće dobilo je već 50 narudžbina za digitalni nadgrobni spomenik, čiji je prototip pre nekoliko dana predstavila grupa lokalnih preduzetnika u saradnji s tamošnjim elektrotehničkim fakultetom.

Digitalni nadgrobni spomenik pruža daleko više informacija o pokojniku od klasičnog na kojem su u mermeru ili kamenu obično upisani samo ime, prezime i datumi rođenja i smrti.

“Današnji nadgrobni natpisi vrlo su kratki, pa o pokojniku pružaju samo osnovne podatke, dok digitalno doba pruža nebrojeno novih mogućnosti, u životu i posle smrti”, objavilo je povodom postavljanja prototipa spomenika na mariborskom groblju Pobrežje, lokalno pogrebno komunalno preduzeće.

Digitalni nadgrobni spomenik koji napaja solarna baterija, korisnicima pruža mogućnost prikazivanja teksta, video zapisa i fotografija na ekranu koji je kućištem zaštićen od atmosferskih uticaja.

Foto: tportal.hr
Foto: tportal.hr

Tekst, video snimke i fotografije, osoba može da odabere za svog života ili to nakon njegove smrti može učiniti rodbina.

U pogrebnom preduzeću Maribor tvrde da su za takve nadgrobne spomenike dobili već 50 narudžbina, a cena im je 3.000 evra po komadu bez PDV-a.

Autori ideje računaju na potencijalno veliko tržište Evrope i severne Amerike, objavila je Slovenska televizija.

Mariborski digitalni nadgrobni spomenik na ekranu prikazuje osnovne podatke, ali kad mu se približite aktiviraju se senzori koji prate kretanje i oči pa uključuju prikaz unetih podataka.

Hina

Napiši komentar