Zbogom legendo: Preminuo pionir rokenrola Chuck Berry (Video)

Rokenrol legenda Chuck Berry preminuo je u 90. godini, saopštila je policija američke savezne države Misuri, a prenosi BBC.

Čarls Edvard Anderson, kako je glasilo njegovo puno ime, rođen je u Sent Luisu u Misuriju 18. oktobra 1926. Bio je virtuozni gitarista, sjajan tekstopisac i jedan od pionira rokenrola u koji je uveo ritam i bluz.

 

Njegove pjesme kao što su „Maybellene“ (1955), „Roll Over Beethoven“ (1956), „Rock and Roll Music“ (1957) ili „Johnny B. Goode“ (1958) slušane su u cijelom svijetu i ostvarile su ogroman uticaj na dalji razvoj i popularizaciju rok muzike.

 

Iako je u dva navrata proveo u zatvoru po tri godine, prvi put kao tinejdžer zbog oružane pljačke, a drugi put zbog tajnog prevoženja 14-ogodišnje djevojke preko granica saveznih američkih država, Chuck Berry je singlove i albume prodavao u milionskim tiražima, a armija fanova je hrlila na njegove koncerte da uživo vide i čuju virtuoza na gitari.

 

Magazin Rolling Stone postavio ga je na peto mjesto od 100 najvećih umjetnika svih vremena, jedan je od prvih koji su ušli u Rokenrol kuću slavnih, a dobitnik je i Gremija 1984. godine i mnogih drugih priznanja.

R. B.

Napiši komentar