Blumberg: Sberbank od Todorića preuzima upravljanje Agrokorom

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić navodno je na rubu gubitka kontrole nad kompanijom, objavila je agencija Blumberg vest koja je dostupna samo pretplatnicima.

Za razliku od njih, dnevne novine u Hrvatskoj slave novi ruski kredit kao spas za Todorića, ali to je daleko od istine, jer će bez obzira na kredit, po svemu sudeći, Sberbank preuzeti upravljanje nad kompanijom, piše Indeks.hr.

To se, kako navode, može zaključiti i iz Blumbergove vesti u kojoj stoji da su u toku pregovori između kompanije i poverilaca, kao i da Sberbank predvodi grupu poverilaca kojoj bi Todorić trebalo da prepusti kontrolu nad upravljanjem.

Što to znači u praksi? Rusi će vrlo brzo preuzeti menadžment, dok bi vlasničko preslagivanje moglo trajati mesecima i još se ne zna kako će izgledati.

O značaju Sberbanke kao ključnog savetnika i jednog od najvećih kreditora, pisao je Indeks i dan ranije, pozivajući se na izveštaj konsultantske kuće Reorg riserč. Dve ruske banke u vlasništvu države, Sberbanka i VTB banka, Agrokoru su odobrile 1,3 milijarde evra kredita, ne računajući pritom i ovaj novi kredit.

O novom ruskom kreditu, o kojem danas pišu hrvatski mediji, Blumberg je javljao već početkom marta, a tada su pisali da je 100 miliona evra već osigurano te da se spekuliše o dodatnih 200 miliona evra.

Ali ono što je ključno, kredit nije dodeljen da bi se nastavilo po starom, a spas za Agrokor istovremeno će značiti i gubitak dominantne uloge Ivice Todorića.

B92

Napiši komentar