Panović: Pokušaj revizije Miloševićevog režima je paklena podvala narodu!

Novinar lista Danas Zoran Panović ocenio je za TV N1 da je u Srbiji na delu perfidna revizija režima Slobodana Miloševića, što je, kako kaže, paklena podvala narodu, jer je Miloševićeva politika bila dubinski pogrešna i mnogo je koštala ceo region.

Na današnji dan pre 11 godina, u Hagu je preminuo nekadašnji predsednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević. Panović je tim povodom, u jutarnjem programu televizije N1, ocenio da u Srbiji danas postoji sukob dve posthumne harizme – Miloševića i Zorana Đinđića.

Ono što se, kako kaže, zaboravlja jeste da je Milošević svoju karijeru počeo kao komunista, odnosno birokratski nacionalista, a umro je, na neki način, kao radikal.

“Nekako se distancirao od novog SPS-a i bliži je bio radikalskom shvatanju politike”, navodi Panović uz ocenu da je istovremeno distanciranje socijalista od Miloševića, pragmatično, jer Dačić hvali Miloševića kada ga je popularno potencirati kao neku vrstu otpora nekom glovalnom zlu.

“Napori da se Milošević predstavi kao neka vrsta globalne avangarde, da bi sve uspeo da je bila druga geopolitička situacija, da je tada u Moskvi bio Putin, ili da je bio Tramp, je paklena podvala ovom narodu. Ta politika je bila dubinski pogrešna, mnogo je koštala Srbiju, Srbe i ceo region”, podseća Panović.

Gost Novog dana smatra i da je Milošević “hiponatisao narod” time što je tada predstavljen kao reinkarnacija Aleksandra Rankovića, odnosno kao komunita koji radi za svoj narod. Tada su, kako kaže, čak i neki intelektualci govorili: “Nema veze što je komunista, ipak je Srbin.”

Panović podseća da je Srbija sa Miloševićem propustila šansu da prva u Istočnoj Evropi uradi nešto pametno i demokratski, već se blokirala u tranziciji. “Deveti mart je bio šansa, 1992. je bila šansa, ali nažalost srpska elita je omanula. Čak su i Albanci omanuli – 1992. su mogli da glasaju i pomognu sebi i nama. Žao mi je što Skupština nije donela rezoluciju da osudi 90-te, i zašto ih Srpska pravoslavna crkva nije osudila”, kaže on.

Panović ocenjuje da na Miloševića danas sa simpatijama gledaju oni koji vole autoritarne vođe i nacionalisti, dok ljudi koji pamte devedesete, ne misle ništa bolje o tome. “Mladi imaju drugu percepciju prošlosti, pitanje je kako će gledati Miloševića”, upozorava on.

Primećuje i da godišnjica smrti Miloševića nije izazvala preteranu pažnju medija, te da čak ni SPS nema vremena da se bavi Miloševićem “koliko podržava Vučića”.

Interesuje me šta će sutra biti sa Đinđićem, da li će biti šetnji, kaže Panović. Uoči sutrašnje godišnjice atentata na premijera Srbije, Panović kaže da Srbija nije razumela Đinđića, ali ni on nju, iako je probao da je ukapira.

Panović kaže i da se vizija, energija i obrazovanje Đinđića ne mogu osporiti, ali podseća i da je u njegovo vreme bilo opstrukcije predsedničkih izbora i otimanja mandata DSS-u. “Protivnik sam toga – ‘prvo promene, pa demokratija’. Demokratija mora biti u osnovi svega da bi država bila dobra”, ističe on.

Kaže i da nije iznenađujuće što je Đinđićeva politika postala “mejnstrim” u Srbiji. “Kada pogledamo Vučića, on ne može da se kači na Mirka Marjanovića, mora na Đinđića. Ako hoćete da završite tranziciju, morate da imate kontinuitet sa vladama DOS-a”, ocenjuje gost Novog dana.

N1

Napiši komentar