Don Valas: Vašington neće mijenjati politiku prema Zapadnom Balkanu

Predsednik američkog Instituta za međunarodno pravo Don Valas izjavio je da SAD neće napustiti NATO niti promenti politiku prema EU. On je rekao i da Vašington neće ništa menjati u odnosima sa zemljama Zapadnog Balkana.

Valas je kazao da još ne zna šta će ”Evropska unija u dve brzine” značiti za njene članice, naročito one na istoku kontinenta. On je dodao da se nagađa kako će izgledati Unija posle Bregzita i da li će i kako administracija američkog predsednika Donalda Trampa promeniti politiku prema Evropi i NATO. Valas je istakao da nema mesta takvim strahovanjima.

”Potpuno sam siguran da SAD neće napustiti NATO, niti Evropu. Sad smo prvi put poslali vojnike i u Norvešku. Cilj je da se Oslu pruži dodatna podrška u odnosu na Moskvu”, rekao je on.

Valas je naveo da “misli da je Bregzit bio užasna stvar, a Tramp je pozdravio Bregzit”.

“Ali, on je optimista u pogledu promene odnosa s Rusijom. Takođe, šef Pentagona Džejms Matis i potpredsednik Pens već su bili u Evropi i poručili da nema potrebe za nervozom – nećemo mnogo toga promeniti u politici prema vama”, kazao je Valas.

On smatra da neće biti ni promene politike Vašingtona prema Zapadnom Balkanu.

”Za Zapadni Balkan biće važno ko će biti ambasadori u zemljama regiona, pomoćnik ili zamenik državnog sekretara za region, pošto još nisu imenovani. Mislim da neće biti vojne intervencije, niti bilo čega sličnog. Tramp ne veruje u vojne intervencije, nije odrastao na tome i tu nema opasnosti”, zaključio je Valas.

Tanjug

Napiši komentar