Banjaluka: Voda se povlači, ali opasnost od poplava još postoji zbog loših nasipa

Zbog kiše koja je padala tokom noći vodostaji većih vodotoka u Republici Srpskoj su u porastu, ali ispod kote redovne odbrane od poplava, osim Vrbasa u Banjaluci, čiji se nivo na jednoj tački kod Delibašinog Sela popeo na 68 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava.

Ipak, danas je situacija u Banjaluci, ali i okolnim mjestima dosta mirnija, pa Banjalučani za sada mogu da odahnu.

Jutros je vodostaj na stanici Delibašino selo iznosio jedan centimetar, nakon 68 koliki je izmjeren sinoć, a najkritičnije je bilo u mjestu Karanovac, te naselju Česma kraj Banjaluke.

Milo Petrušić, mještanin naselja Česma kazao je da su bujični potoci napravili probleme, budući da je cijelo naselje ograđeno nasipima.

“Jučer, poslije 12 popodne je krenula voda, Vrbas je bio malo veći, kiša je padala – i sve se slijevalo. Do 10 sinoć smo imali probleme, jer je voda ulazila i u propust za podzemne vode. Strahovali smo da voda ne dođe do kuća”.

Kiša je međutim stala tokom noći, jutros se voda skoro povukla u potpunosti – a Petrušić nije siguran koliko će sve to trajati.

“Nama čim kiša pada – imamo probleme. Nasip nije urađen kako treba, pa se nadam da će Uprava grada ovo riješiti. Igor Radojčić nam je obećao da hoće, a u budžetu ima novca za to”, kazao je.

Petrušić je, kako je dodao, navikao na poplave – a njegov dom je bio plavljen čak 17 puta do sada.

Inače, Vrbas je sinoć krenuo da se približava priobalnim kućama, a došao je sve do Borika, gdje je poplavio prostorije Kajak kluba Vrbas.

Ipak, Banjaluka je za sada van opasnosti. Vodostaj Vrbasa pao je za 70 centimetara. Kiša jenjava i talas ide prema Savi koja je u porastu ali ispod redovne kote odbrane od poplava.

Direktor Civilne zaštite RS Mile Međed danas u Vladi RS podnosi izvještaj da bi se razmatralo eventualno preduzimanje određenih mjera.

N1

Napiši komentar