Ambasada SAD: Brinu nas najave formiranja vojske Kosova

Sjedinjene Američke Države zabrinute su zbog najavljene kosovske namere da bez ustavnog amandmana promene mandat Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS), saopšteno je danas iz američke ambasade na Kosovu.

“Mi podržavamo postepenu, transparentnu transformaciju KBS-a u multietničku snagu, u skladu sa NATO standardima. Međutim, ova transformacija treba da se uradi u skladu sa Ustavom Kosova i kroz jedan sveobuhvatan i predstavnički politički proces koji odražava kosovsku multietničku demokratiju,” saopšteno je iz američke ambasade.

Na njihovom sajtu se navodi da su spremni da se uključe u konsultativni proces sa svim zainteresovanim stranama kako bi postigli zajedničke ciljeve za transformaciju KBS-a na način koji bi poboljšao bezbednost Kosova, doprineo stabilnosti regiona i podržao Kosovo na putu ka evro-atlantskim integracijama.

“Usvajanje sada predloženog zakona primoralo bi nas da preispitamo našu bilateralnu saradnju sa Kosovskim bezbednosnim snagama uključujući našu dugotrajnu podršku tim snagama”, navodi se na kraju.

Tanjug

Napiši komentar