Knjigokazi: Mario Vargas Ljosa – “Pet uglova”

“Neophodno je da shvatiš da je u igri nešto veće i od tebe i od mene. Vlast. Sa vlašću nema igre, kada je ona u igri, sve je pitanje života i smrti.” Ovaj citat iz najnovijeg, osamnaestog romana, najvećeg živog pisca Južne Amerike, ocrtava politička i ekonomska dešavanja u Peruu, devedesetih godina prošlog vijeka, a koje su tema još jednog u nizu majstorskih Ljosinih radova, koji ovim djelom učvršćuje svoje mjesto u vrhu savremene svjetske književnosti.

Piše: Igor Preradović
Piše: Igor Preradović

Ljosa koji je i sam bio politički aktivan, kandidovao se na predsjedničkim izborima 1990. godine, svoju novu knjigu posvetio je vremenu u kome haraju nasilje, beskrajna korumpiranost vlade Alberta Fuhimorija i senzacionalističko novinarstvo, koje postavlja, ali i smjenjuje vlade. Knjiga-ljosaRadnja romana zasnovana je na dešavanjima oko ucjene bogatog Kikea, inžinjera Enrika Kardenasa te seksualnim egzibicijama njegove žene Marise i najbolje joj prijateljice Ćabelite, supruge Lusijana, Kikeovog druga iz mladosti, advokata koji ga i brani i bodri u danima neviđenog skandala koji potresa cijelu Limu…

Mario Vargas Ljosa je rođen 28. 03. 1936. godine u Arekipi, 2010. primio je Nobelovu nagradu za književnost. “Pet uglova” u prevodu Gordane Mihajlović, objavila je 2016. godine izdavačka kuća “Laguna”.

Napiši komentar