McDonald's u Sloveniji nudi posao penzionerima

Svjetski lanac brze hrane McDonald's koji u Sloveniji ima 18 restorana s više od 800 zaposlenih od početka iduće godine će u nekim svojim lokalima u toj zemlji po prvi put angažovati penzionere, a nudi im jednostavnije i lakše poslove i rad do 60 sati mjesečno, koliko maksimalno dopušta zakon.

Kako piše mariborski list “Večer”, na poziv McDonald'sa Slovenija da iskoriste priliku za poboljšanje svog kućnog budžeta, a u isto vrijeme lancu s brzom hranom u čijim restoranima uglavnom rade vrlo mladi ljudi pomognu u stvaranju “porodične” atmosfere, do sada se javilo najviše penzionera iz Maribora i Ljubljane.

Nema pravog porodičnog ručka bez bake ili djeda, kažu u centrali McDonald'sa u Ljubljani.

McDonald's penzionerima nudi jednostavnije i lakše poslove kao što su brisanje stolova, odnošenje pladnjeva i pribora, ali i razgovor s gostima radi stvaranja “domaćeg”, odnosno porodičnog ugođaja.

U januaru će penzioneri početi raditi u tri McDonalds'ova  restorana, ali u preduzeću kažu da će s projektom nastaviti i u drugima ako se pokaže da su reakcije gostiju i zaposlenih dobre.

Prema zakonu o regulisanom tržištu rada, penzioneri legalno u Sloveniji smiju povremeno raditi najviše 60 sati u kalendarskom mjesecu, bruto satnica koju im poslodavci plaćaju ne smije biti manja od 4,20 evra, a godišnji bruto dohodak koji povremenim radom ostvare godišnje ne smije prijeći 6.300 evra.

Budući da su prema statistici penzioneri – uz nezaposlene, samohrane majke i djecu iz porodice s jednim zaposlenim roditeljem – jedna od ugroženijih grupa izloženih riziku siromaštva, vlada premijera Mire Cerara ovih je dana najavila da će donijeti zakon po kojem penzija za puni radni staž ne smije biti manja od 500 evra. Penziju manju od 500 evra prema statističkim podacima u Sloveniji dobija blizu 20 posto penzionera, pri čemu su bolje penzije onih koji su radni vijek završavali prije 20 ili više godina.

N1

Napiši komentar