Premiership: Poliglota s dva fakulteta strijelac najatraktivnijeg gola 2016! (Video)

Zvijezda Premiershipa je intelektualac u kopačkama. Ima dva fakulteta i govori šest jezika

Henrikh Mkhitaryan je trenutno najpopularniji igrač Premiershipa nakon što je sinoć postigao nevjerovatan gol u pobjedi Uniteda nad Sunderlandom.

Mkhitaryan je govori šest jezika, veoma je inteligentan i talentovan fudbaler. Osim maternjeg armenskog jezika, Henrikh govori još pet jezika, a to su francuski, ruski, engleski, njemački i portugalski. Jermenac posjeduje diplomu s Instituta za kineziologiju u Jermeniji, a neko je vrijeme pohađao nastavu ekonomije na Institutu u St. Peterburgu prije nego što je napustio Ukrajinu.

Mkhitaryanov otac Hamlet bio je napadač u jermenskom Ararat Yerevanu, najboljem jermenskom klubu u vrijeme Sovjetskog saveza, krajem osamdesetih godina. Upisao je i dva nastupa za novoformiranu reprezentaciju Jermenije nakon raspada SSSR. Otac mu je, kako kaže, bio najveći idol u djetinjstvu i bez njega ne bi uspio doći do nivoa na kojem se sada nalazi.

“Oduvijek sam htio postati slavan fudbaler i moram zahvaliti roditeljima što su me podržavali na tom putu. Oni su velikim dijelom zaslužni za ostvarenje mojih dječačkih snova”, kaže Henrikh.

Nažalost, Mkhitaryanov otac je preminuo 1996. godine zbog posljedica tumora na mozgu, ali porodica je ostala u fudbalskom svijetu do danas. Njegova majka Marina radi za Jermenski nacionalni savez, dok je sestra Monica zaposlena u UEFA-i.

Mkhitaryan je prije četvrtfinala Lige prvaka 2014. godine protiv Real Madrida izjavio kako mu je Zinedine Zidan jedan od najvećih fudbalskih idola.

Bilo je ljeto 2013. godine kada je šef Liverpoola Brendan Rogers označio Mkhitaryana kao glavnu metu za dovođenje na Anfield. On je tada briljirao u ukrajinskoj ligi igrajući za Shakhtar, kada je postigao 25 pogodaka u 29 nastupa.

N1 BiH

Napiši komentar