Na današnji dan rođen je najoštriji kritičar zapadnog društva i kulture (Video)

Na današnji dan prije 55 godina, u američkom gradu Valdosta u Džordžiji, rođen je Bil Hiks, američki komičar i društveni kritičar koji je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina predstavljao izvor najoštrije kritike zapadnog društva i kulture.

U direktnim i ponekad rizičnim susretima s publikom govorio je ono što se tek mali broj mislilaca usuđivao da kaže ili objavi. Pokušaj da nasmije ljude i kroz smijeh im saopšti istinu obilježio je čitav njegov kratki i burni život. Ono što ga je razlikovalo od najvećeg broja savremenih komičara jeste njegov eksplicitni pokušaj da ne nudi samo zabavu. Njegov cilj bio je da djeluje kao šaman koji poziva ljude da prate načela logike i otkriju svoj unutrašnji glas. U svojoj borbi za zdrav razum, posebno je isticao pogubno dejstvo vjerovanja u sve što televizija prikazuje.
“Kad gledate televiziju to je kao da crnim sprejom premazujete svoje treće oko”, govorio je Hiks.
bill-hicks-standupU svakoj prilici oštro je kritikovao konzumerizam, površnost, prosječnost i bahatost u medijima i popularnoj kulturi koje je okarakterisao kao oruđe vladajuće klase kojim ljude drži glupim i apatičnim. Oštro se protivio i zabrani slobodnog konzumiranja marihuane, a protivnike legalizacije je često ismijavao do besvijesti, dovodeći u pitanje njihove deklarativne hrišćanske stavove pitajući ih ko su oni da brane nešto što je stvorio bog kao i sve što postoji u prirodi.
Beskompromisni Bil Hiks će ostati upamćen i kao prvi gost čuvenog Dejvida Letermana čiji snimljeni nastup u najgledanijem američkom šou programu nikad nije emitovan na televiziji. Bilo je to u oktobru 1993. godine, nepunu godinu prije Hiksove smrti za koju mnogi vjeruju da je naručena. Naime, 26. februara Bil Hiks je umro od raka pankreasa koji se proširio i na jetru, kad je imao samo 32 godine.
Njegovo oproštajno pismo se završava rečenicom: “Otišao sam u ljubavi, smijehu i istini i gdje god ljubav, smijeh i istina borave, tu sam i ja duhom”.

Bunker078

Napiši komentar